20 / 04 / 2024

Bafa Gölü'nde kirlilik için inceleme yapıldı!

Bafa Gölü'nde kirlilik için inceleme yapıldı!

Bafa Gölü'nde kirlilik için inceleme yapıldı. Milas ilçesindeki Bafa Gölü'nde su yosunlarının yerleşim yeri kıyılarında birikerek balçık oluşturmasının ardından Muğla Valisi Güvençer vatandaşlarla görüşerek bölgede incelemelerde bulundu.



Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bafa Gölü'nde yaşanan kirliliği yerinde tespit etmek amacıyla vatandaşlarla görüştü.


Muğla ve Aydın sınırları içinde yer alan, Ege bölgesinin en büyük doğal gölü olan Bafa Gölü nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlıyor.


Bafa Gölü'nde bu yıl daha erken dönemde artış gösteren su yosunu nedeniyle çevreye ağır bir koku yayılırken gölün belli kısımları adeta yeşil renge boyandı.


Güvençer, Bafa Gölü yüzeyinde oluşan algler hakkında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. Gölyaka ve Kapıkırı köylerindeki turizm işletmecilerinin de konu hakkındaki görüş ve şikayetlerini dinleyen Güvençer, durumu hassasiyetle takip edeceklerini ifade etti. 


Öte yandan Muğla Valiliğinin yazılı sorusu üzerine DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nden gönderilen raporda kirlilikle ilgili şu bilgilere yer verildi:


"İçinde bulunduğumuz 2014 su yılı boyunca Bafa Gölü’ndeki su yüzeyinin ideal kot olan +2 kotunun hep üzerinde olması nedeniyle Büyük Menderes Nehri’nden Bafa Gölü’ne su alınması pek uygun görülmemiştir. 23.05.2014 tarihinde bile Bafa Gölü’ndeki su seviyesi +2.41’dir. Bu alg patlaması, göldeki suyun ideal kot olan +2.00 kotunun 41 santimetre üzerinde olmasına rağmen göl su sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşmiştir. Bafa Gölü’nde su seviyesi +2.50 kotunun üzerine çıktığında vatandaşlara ait arazilerin su altında kalması nedeniyle zarar verdiği için göl su seviyesi zorunlu olarak bu seviyelerde tutulmaktadır. 2014 yılında geçmiş yıllara nazaran kurak bir dönem geçirmemiz, Büyük Menderes havzasına düşen yağış miktarlarının az olması nedeniyle depolama amaçlı barajlarımızda istenilen doluluk oranlarına ulaşılamamıştır. Bu nedenle kış mevsimi boyunca Büyük Menderes Nehri’ne barajlardan su bırakılamamış ve ayrıca yatakta yeterli kalitede temiz su olmaması nedeniyle bu dönemde genel olarak Bafa Gölü’ne yeterli temiz su girişi sağlanamamıştır."


Açıklamada, ayrıca Bafa Gölü'ne Mayıs ayı ortasından itibaren Kemer ve Çine Barajları'ndan sulama ihtiyaç durumuna göre fasılalı olarak su bırakılmaya başlandığı, yataktaki mevcut suyun da nispeten seyrelmiş olmasına bağlı olarak 21 Mayıs'tan itibaren de Bafa Gölü’ne, Büyük Menderes Nehri’nden su verilmeye başlandığı belirtildi.


AA


Geri Dön