25 / 04 / 2024

İZSU’dan 597 milyon liralık yatırım!

İZSU’dan 597 milyon liralık yatırım!

Kentin en önemli yatırımcı kurumları arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2016 bütçesinden 597 milyon lirayı tamamen yatırımlara ayırdı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2016 yılında da yatırım atağını sürdürecek. 2004 – 2015 yılları arasında kente 1 milyar 850 milyon liralık yatırım yapan İZSU, 2016 yılı bütçesinin yüzde 34’ünü de yine yatırımlara ayırdı. Yeni yılda 597 milyon liralık yatırım yapmayı planlayan İZSU’nun 2016 yılı faaliyetlerinde öne çıkan yatırımlar arasında yeni hizmet binaları yapımı, çevre ilçeler için iş makinesi alımları, kanal, arıtma ve içme suyu yatırımları yer alıyor.  Büyükşehir sınırlarına bağlanan 9 yeni ilçe ile birlikte hizmet sınırları genişleyen İZSU, hizmet kapasitesini artırmak amacıyla 40 iş makinesi daha  alacak. İZSU’nun 2016 bütçesi 1 milyar 744 milyon 849 bin TL.


Mordoğan ve Tire’ye arıtma

2016 yılı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, çevre yerleşimlerin yıllardır süregelen en büyük sorunlarının başında gelen evsel atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için yeni arıtmaları devreye aldıklarını hatırlatarak 2016 yılında Mordoğan ve Tire arıtmalarının da temelini atacaklarını açıkladı. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak ek ünite yapımının devam edeceğini kaydeden İZSU yetkilileri, “İzmir’i Türkiye’de en büyük arıtma kapasitesine sahip il konumuna getirdik. Bu unvanı koruma hedefiyle çalışıyoruz. Giderek karasallaşan  İzmir  Körfezi’nde yüzebilmek hedefiyle başlattığımız ve TCDD işbirliği ile sürdürdüğümüz ‘İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyon Projesi’ kapsamında, ÇED sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Ayrıca ÇED izninin alınmasının ardından başlayacak tarama çalışmalarında çıkan tarama malzemesinin geri kazanımına yönelik üniversitelerle araştırma projelerimizi tamamladık; olumlu sonuçlar aldık.   Körfez’deki su kalitesi değişimlerini yine üniversitelerimizle birlikte izliyoruz. Çok sayıda ortak araştırma projesi ile ileri teknoloji uygulamalarını kente taşıyoruz. Kentin artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımız aralıksız sürüyor. İzmirlilere kesintisiz ve güvenli su verme mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.


2015 yılında neler yapıldı?

İZSU, 2015 yılında 315 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, 100 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi ve 36 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Aynı dönemde 19 kilometre uzunluğunda dere ıslahı ve korkuluk imalatı yapıldı; 16 adet su sondaj kuyusu açıldı. Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaatı sürüyor. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girerken, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak Çiğli 4. Faz İnşaatı da devam ediyor. 


2016’da neler yapılacak?

Mordoğan ve Tire ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri inşaatına başlanacak.

600 kilometre yeni şebeke ve isale hattı yapılacak.

150 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı yapılacak.

1.7 milyon metrelik kanal hattı temizlenecek.

19 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ızgarası yapılacak.

40 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı oluşturulacak.

20 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapılarak korkuluk takılacak.

200 kilometrenin üzerinde derenin bakım ve temizliği yapılacak.

30 yeni su sondaj kuyusu açılacak.

Bozköy, Mordoğan, Çandarlı ve Karaçam göletleri içme suyu arıtma tesisleri ve iletim hatlarının uygulama projeleri hazırlanacak.

Uygulama projeleri devam eden Aliağa ve Çeşme içme suyu arıtma tesislerinin yapım çalışmalarına başlanacak.

Uygulama projeleri tamamlanan Foça, Yeni Foça ve Musabey kuyuları içme suyu arıtma tesisleri yapım çalışmalarına başlanacak.

Bornova Şişeleme Tesisi tamamlanacak.

İçme suyu arıtma tesisi projelerine devam edilecek. 

Muhtelif köylere yer altı suyu arıtma tesisi yapımı devam edecek. 

Çamlı Barajı’nın uygulama projeleri için DSİ ile yapılacak kontrollük hizmetleri protokolünün ardından ihaleye çıkılacak.

Halkapınar Su Fabrikası’na Genel Müdürlük Hizmet Binası yapım ihalesine çıkılacak.

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi İnşaatı tamamlanacak.

Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi ve kanalizasyon şebekesi imalatları tamamlanacak.

Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi çalışmaları devam edecek.

50 adet su deposu bakım ve onarımdan geçirilecek.

Çevre ilçelerde merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak.

6 adet atık su arıtma tesisinin projesi tamamlanacak. (Dikili, Foça Gerenköy, Kiraz, Selçuk, Ulucak, Yeni Şakran)

İzmir Körfezi su kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek. ÇED onayının ardından Yüzülebilir Körfez hedefiyle tarama çalışmaları başlatılacak.

Çamur yönetimi master planı hazırlanacak.

Atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyunun yeniden kullanılması sağlanacak.




İzmir Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön