25 / 04 / 2024

İzzeddin Dikmen: Isparta'da kentsel dönüşüm hızlanmalı!

İzzeddin Dikmen: Isparta'da kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Isparta’da yaşanan konut sorununun çözümünün kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasından geçtiğini söyleyen İzzeddin Dikmen belediyenin elini taşın altına koymadığı yönündeki eleştirilere ise katılmadığını söyledi.



Isparta’da yaşanan konut sorununun çözümünün kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasından geçtiğini söyleyen İzzeddin Dikmen belediyenin elini taşın altına koymadığı yönündeki eleştirilere ise katılmadığını söyledi. Dikmen bir bölgenin riskli alan ilan edilmesinin o bölgede vatandaşın zararına olacağını söyleyerek, riskli alan ilanından eski yapılar gibi yeni yapılarında etkilendiğini belirtti.


 


İnşaat sektöründe 30. yılını dolduran Şino İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İzeddin Dikmen ekonominin lokomotifi inşaat sektöründeki gelişmeleri ve Isparta’daki konut sorununu Gülses’e değerlendirdi. Isparta’daki konut talebinin önümüzdeki birkaç yıl daha artarak devam edeceğini söyleyen İzzeddin Dikmen konut ihtiyacının karşılanması ve metrekare fiyatlarının düşmesinin ise kentsel dönüşüm çalışmalarından geçtiğini belirtti. 


 


Isparta’da sanayinin kadar gelişmemesi nedeniyle konutun bir yatırım aracı olarak görüldüğünü ifade eden İzzeddin Dikmen “Elinde parası olan kişiler ikinci, üçüncü evini alarak bunlardan kira geliri elde etme yoluna gidiyor” dedi. Sürekli gündeme gelen belediye yeni imar sahaları açsın taleplerine de katılmadığını belirten Dikmen imara açılan bir alanda yapılaşma %70-80’e ulaşmadan yeni imar sahalarının açılmasının doğru olmayacağını söyledi.


YAŞANABİLİR İLE RAĞBET VAR


Isparta’da konutta aşırı talep olmasının altında yatan nedenleri sıralayan Şino İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İzzeddin Dikmen “Bunun birkaç nedeni var. Birincisi Isparta bir eğitim şehri, eğitim şehri olması nedeniyle Isparta’ya çok fazla öğrenci gelmesi Isparta’daki konut talebini sürekli artırıyor. İkincisi Isparta TÜİK verilerine göre yaşanabilir iller arasında birinci sırada, böyle olunca başka illerde dahi yaşıyor olsa insanlar yaşanabilir bir il olduğu için Isparta’da konut sahibi olmaya çalışıyor. Üçüncüsü kara havacılık okulu bitiyor, oraya 2 bin 500 ile 3 bin arası askeri personel gelecek. Buda önümüzdeki birkaç yıl boyunca konuta olan talebin artacağının bir göstergesi” dedi.


KONUT YATIRIM ARACI


Isparta’da parası olan kişilerin konuta yatırım yaptığına dikkat çeken Dikmen “Diğer bir husus ise konutun bir yatırım aracı olarak görülmesi. Yani Isparta’da sanayi ve üretim gelişmediği için elinde parası olan kişiler Isparta’da konuta yatırım yapıyor. Elinde parası olan kişiler ikinci, üçüncü evini alarak bunlardan kira geliri elde etme yoluna gidiyor. Bunun yanında şehirde giderek büyüyor. Bugünlerde çok konuşuluyor, Isparta’ya ikinci bir üniversite kurulması söz konusu. İkinci üniversitenin de kurulması halinde Isparta’da konuta olan talep bir kat daha artmış olacak” ifadelerini kullandı.


KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANMALI


Konutların metrekare fiyatlarının düşmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması gerektiğini belirten Dikmen “Konut ihtiyacının karşılanabilmesi için kentsel dönüşüm olarak başlayan sürecin hızlı bir şekilde devam ettirilmesi gerekiyor. Şehirde yeni imara açılan alanlar, Isparta’da konut ihtiyacını karşılamak için yeterli değil. Buna çözüm olarak şehirdeki var olan eski yapı stokunun yenilenmesi gerek. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm olarak bilinen yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana 850 tane binada kentsel dönüşüme başlandığı belirtiliyor. Bunun hızlanması ve daha da artması gerekiyor. Özellikle eski mahallelerde, yani Keçeci, Gülcü, Gazikemal, Davraz gibi alanlarda bu süreç hızlanırsa bir nebze konut fiyatlarını düşüme şansı olacak” diye konuştu.


BELEDİYE DOĞRU YAPIYOR 


Kenysel dönüşüm konusunda belediyenin doğru çalışlar yaptığını söyleyen İzzeddin Dikmen “Belediye Isparta’da konut sıkıntısı ile ilgili elinden geleni yapıyor. Hem kentsel dönüşümde hem yapı ruhsatları konusunda hem de yeni imar sahaları açarak Isparta’da konut sorunun çözümü için gerekeni yapıyor. Mesela Çünür toplamda 7 bin konutluk bir saha ve burada yapılaşma hızlı bir şekilde devam ediyor. Keza yeni birkaç alanda imar çalışmaları devam ediyor. Bunun yanında Davraz gibi mahallelerde kentsel dönüşümle ilgili anketleri var. Belediyenin resen bazı bölgeleri riskli bölge ilan etmesinin vatandaş açısından bir artısı yok. Belediye bu konuda ince eleyip sık dokuyarak vatandaşın lehine olacak şeyler yapmaya çalışıyor” dedi.


YENİ İMAR ALANI AÇILMAMALI


Yeni imar sahaları açılması yönündeki taleplere ise katılmadığını ifade eden Dikmen “Riskli bölge ilanı bir alanda sadece eski binaları değil yeni yapılan binaları da kapsıyor ve bu şekilde hareket edilmesi ciddi mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu açıdan bakılırsa belediyenin eleştirilmesi doğru olmaz. Isparta’nın geleceği için kesinlikle tarımsal karakterli araziler imara açılmamalı. Belediye bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyor. Bugün Çünür daha bitmiş değil, Çünür’de konut yapılabilecek alanlar var. Bu dururken yeni yeni imar alanları açmak doğru olmaz. Çünkü bir alan imara açıldığında oraya alt yapı götürmek, hizmet götürmek ciddi maliyetleri de beraberinde getiriyor. İmara açılan bir bölgede fiziki yapılaşma %70-80’lere gelmeden yeni imar sahaları açılmaması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.   


Gülses Gazetesi


Geri Dön