26 / 04 / 2024

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm sorunları masaya yatırıldı. 'Kentsel Dönüşüm" çalışmalarının önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için toplantıda, TOKİ yetkilileriyle Büyükşehir Belediyesinin katılacağı başka bir toplantının yapılması kararl




Diyarbakır İl Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında düzenlenen toplantıda Tarihi Sur İlçesindeki 'Kentsel Dönüşüm' çalışmalarında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. 'Kentsel Dönüşüm" çalışmalarının önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için toplantıda,  TOKİ  yetkilileriyle Büyükşehir Belediyesinin katılacağı başka bir toplantının yapılması kararlaştırıldı DİYARBAKIR Surlan ve Dicle Vadisi içiıı UNESCO sunulan dosyanın değerlendirmesi sürerken, konuya ilişkin Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Valilik toplantısı salonunda yapılan toplantıya Ü Valisi Hüseyin Aksoy. 

Diyarbakır Büyükşelıır Belediyesi Eş Başkanı Fuat Anlı, Vali Yardımcısı Alımet Dalkıran, Sur Kaymakamı Dr. Menıduh Tura, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Çevre Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, kamu kurum müdürleri ve yetkililer katıldı. Vali Aksoy, 2000 yılından beri dünya mirasları geçici listesinde bulunan Diyarbakır Kalesi ve Surlarının UNESCO Dünya Mirası adaylığı sürecinde yapılan çalışmalar hakkında Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya'dan bilgi aldı. 

'Çalışmalar yürütülecek' Vali Aksoy toplantıda, Ağustos ayında UNESCO heyetinin Diyarbakır'ı ziyaretleri esnasında görüşülen ve Diyarbakır Surlarında devam eden işlerde bilim kurulu oluşturulması ile ilgili oluşan ortak düşünce doğrultusunda, çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığının koordineli çalışmalarıyla bir bilim kurulunun oluşturulması için görüş birliğine varıldığını hatırlattı. Bilim kurulunun surların restorasyonunda ve projelendirilmesinde en doğru ve yapıya en uygun çalışmaların sergilenmesi için çalışmalar yürüteceğini belirten Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Röle ve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Restorasyon ve Konservasyon Bölge Labaratuvan Müdürlüğüyle koordineli bir şekilde çalışması düşünülen bilimsel kurul, alanında uzman restoratör mimarlar, restorasyon konusunda deneyimli statik çalışmalarında çalışmış inşaat mühendisleri, sanat tarihçilerinden oluşacağını vurguladı. 

'Bilim heyetin önemli katkıları olacak' Yapılacak olan çalışmalar sonrasında Diyarbakır Kalesi ve Suı lan ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı yolunda çok önemli bir adım atılmış olacağına dikkat çeken Aksoy, Diyarbakır'da Diyarbakır Kalesi ve Surlan ile Hevsel Bahçeleıı'nın Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldığını ve başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumlan ve ilgili sivil toplum örgütleriyle koordineli bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Bu çalışmaların meyvesini 2015 yılı Haziran ayında yapılacak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi Adaylan değerlendirme toplantısında toplayacaklarını dile getiren Vali Aksoy, ülkemizin en önemli kültür hazınelennı bağımda banndıran Diyarbakır'a ve onun kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti. Vali Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulan bilim heyetinin de UNESCO sürecine çok olumlu yönde bir katkı yapacağını vurguladı. 

'Kentsel Dönüşüm çalışmaları hızlandırılıyor' Öte yandan toplantıda Diyarbakır'ın Merkez Sur İlçesi'ndeki Cevatpaşa- Fatıhpaşa ve AlıpaşaLalebey Mahallelen'nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalan değerlendirildi. Yaşanan sorunlar masaya yatmldı. Kentsel dönüşüm çalışmalannın önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için TOKİ yetkilileriyle Büyükşehir Belediyesinin katılacağı bir toplantının daha sonra yapılması hususunda görüş birliğine vanldı. Aynca Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy daha önce bir araya geldiği aralaıında TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu'nun bulunduğu TOKİ heyetinden de kentsel dönüşüm çalışmalan ile ilgili bilgi aldı. Aksoy daha sonra TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu ile TOKİ başkanlığınca konut yapılması düşünülen yeni alanlar ve koordinasyon gerektiren konular hakkında bir süre görüştü



Yenigün


Geri Dön