20 / 04 / 2024

İzzet Bayraktar: Otel enflasyonu var krizde çok iflas olur!

İzzet Bayraktar: Otel enflasyonu var krizde çok iflas olur!

Grand Tarabya Oteli’nin sahibi İzzet Bayraktar, “2011-2012 yıllarında talep patlaması olunca otel yatırımları arttı. Yatırımların çoğu krediyle. Bir kriz olursa çok sayıda iflas olur” dedi...



Grand Tarabya Oteli’nin sahibi İzzet Bayraktar, “2011-2012 yıllarında talep patlaması olunca otel yatırımları arttı. Yatırımların çoğu krediyle. Bir kriz olursa çok sayıda iflas olur” dedi.


Tarabya Oteli’ni 2006 yılında satın alarak tekrar turizm sektörüne geri dönüş yapan Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, sektörde tam anlamıyla otel enflasyonu yaşandığını söyledi. 2011-2012 yıllarında otellere olan talepte patlama yaşandığının altını çizen Bayraktar, “İstanbul’a artan ilgiyle patlayan otel talebi bu alanda yatırımları hızlandırdı. Çok sayıda otel yapıldı. Ancak 2011-2012 yıllarındaki doluluk oranlarını tekrar yakalamak zor. Eğer bir kriz olursa sektörde çok sayıda iflas yaşanır. Çünkü yatırımların çoğu kredi ile finanse edildi” dedi. 


İlk rakamlardan mutluyuz


Bayraktar, kamu mülkiyetindeyken özelleştirilme kapsamına alınan Büyük Tarabya Oteli’ni 2006 yılında 145 milyon 350 bin dolara satın aldıklarını belirterek otele 200 milyon dolarlık daha yatırım yaptıklarını ifade etti. “Oteli aldığımızda ‘çok para verdin’ diye konuşanlar bugün tam tersini söylüyor” diyen Bayraktar, Grand Tarabya Oteli’ne dönem dönem yerli-yabancı yatırımcılardan teklif geldiğini açıkladı. Bayraktar şöyle devam etti: “Oteli almama o dönem çoğu kişi sıcak bakmıyordu. İhalede 9 şirketle yarıştık. Otelin milli kalması benim için önemliydi. 6 yıl süren yatırımın ardından geçen yıl hizmete geçtik. İlk rakamlar ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor.”


Taksim’e yeni otel


İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının Grand Tarabya Oteli’ne 15 dakika mesafede olduğunun vurgulayan Bayraktar, havalimanının tamamlanmasının ardından talebi karşılamakta zorlanabileceklerini kaydetti. 


Sektördeki sorunların başında kayıtdışılığın geldiğine işaret eden Bayraktar, “Residance daireler, bazı evler otel gibi kiralanıyor. Bunların denetim altına alınması önemli” dedi. Bayraktar, Taksim’de kendilerine ait bulunan binaların yanındaki 3 binayı satın aldıklarını belirterek buraya yeni otel yatırımı gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.


İstanbul’un en büyük SPA’sı


Şubat 2013’te kapılarını yeniden misafirlerine açan Grand Trabya, 4500 m2 ile İstanbul’un en büyük SPA’sına sahip. Toplantı ve organizasyonlara da evsahipliği yapan otel, en son “European Hotel Awards”da En İyi İç Mimari Ödülü’nü ve SKAL Istanbul‘un “Şehir Oteli 2013’ ödülünü aldı.


Nokia’nın kaderi Tarabya’da çizildi


Otel hizmete geçtikten hemen sonra Nokia’nın tüm üst düzey yöneticilerini ağırladıklarını söyleyen İzzet Bayraktar, “Nokia, Lumia serisi akıllı telefonlarını ilk kez bizim otelimizde dağıtım kanallarına tanıttı. Otelin tüm odaları Nokia çalışanları tarafından doldurulmuştu. Bu tanıtımdan çok kısa bir süre sonra Nokia, Microsoft’a satıldı. Yani bir anlamda Nokia’nınn kaderi Grand Trabya Oteli’nde çizildi” diye konuştu.


Yerli otodaki Babayiğit’in isim babası



Bayraktarlar Holding olarak asıl işlerinin otomotiv yan sanayi olduğunu söyleyen İzzet Bayraktar, “Türkiye’nin mühendisleri, işçileri, sermayesi var. Türkiye’de dünya devlerine parça üretiyoruz. Ama yerli otomobil üretmek için bir süre zarar etmeyi göze almak gerekiyor. Geç kaldık. 1960’lı yıllarda otomobil yatırımları başlamalıydı” dedi.



Ufuk Korcan/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön