19 / 04 / 2024

Zerrin Bayraktar: İstanbul'un kuzeyinin korunması çok önemli!

Zerrin Bayraktar: İstanbul'un kuzeyinin korunması çok önemli!

Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, temiz hava ve ormanlarını tehdit eden Kuzey İstanbul projesi, su kaynakları için İstanbul'un kuzeyinin uzun vadede kenti yaşanmaz hale getirecek. korunmasının çok önemli olduğunu söyledi...



Vizzion Europe adlı uluslararası mimarlık şirketi İstanbul'un kuzeyinin imara açılması amacıyla bir proje geliştirdi. 

Kuzey İstanbul adı verilen proje üçüncü havalimanını da kapsıyor. 

Proje ile pek çok konut, iş yeri ve hastane yapılması planlandığı söylenirken İstanbul'un kuzeyine kurulacak olan yeni şehrin Karadeniz'e de kıyısı olacağı belirtiliyor. 

Kuzey İstanbul'da aynı zamanda iş merkezleri de önemli bir yer kaplayacak. Şehir tasarlanırken iş merkezlerinin toplu bir alanda kümelenmesinin kararlaştırıldığı da projeye dair edinilen bilgiler arasında yer alıyor. 


SU KAYNAKLARI ORADA 


1320 hektar alan üzerine yapılması düşünülen Kuzey İstanbul projesi ile ilgili olarak gazetemize konuşan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, düşünülmeden yapılan bu tarz projelerin İstanbul'u bitirmek anlamına geldiğini söyledi, istanbul'un temiz havasını kuzey ormanlarından aldığını söyleyen Bayraktar, "Kuzey ormanları olmasa İstanbul'un havası temiz olmaz. Oradan gelen rüzgarlarla hava temizleniyor" dedi. Bayraktar bütün su kaynaklarının kuzeyde olduğunu vurgulayarak "30-35 milyona yetecek suyumuzu n olduğu söyleniyor. 

İstanbul'da o kadar insan olursa zaten bu şehir yaşanmaz hale gelir" diye konuştu. 


SAHİP ÇIKALIM 


Bir planlama olmadan yapılan bu tarz projelere kesinlikle karşı olunması gerektiğini belirten Bayraktar, ülke çapında bir planlama yapılırsa İstanbul'un kurtulabileceğini söyleyerek aksi takdirde kentin gidişatının kötü olduğunu belirtti. "Bu kadar hırsızlığa, yolsuzluğa batmış bir hükümetin böyle projeler geliştirmesi ayıbın çok ötesinde bir şey" diyen Bayraktar, "Bir de çıkıp 'Benim oğlum hırsız olsa ben onu evlatlıktan redderim' diyor. Kimi kandırıyor" diye konuştu. 


Bayraktar, gerçekleştirilen talan karşısında doğaya duyarlı yurttaşların işinin çok zor olduğunu belirterek İstanbul halkını, kuzey ormanlarına sahip çıkmaya davet etti. 

Projenin mimarı çok tanıdık! Belçika'daki mimarlık ofisi Vizzion Europe'un projelerinden biri olan Kuzey İstanbul ile kentin yeniden dizayn edileceği iddia ediliyor. 

Şirketin sahibi mimar Şefik Birkiye, Selçuklu mimarisi ile modern Avrupa mimarisinin harmanlandığı Başbakanlık'ın yeni hizmet binasını da çizen isim. Birkiye ayrıca, 2012'de Brüksel'de temeli atılan 5 katlı Selimiye Camisi'nin de mimarı. Birkiye'nin adını, Haydarpaşa için Çalık Grubu'na hazırladığı, çok tepki toplayan 7 gökdelenli projesi ile ve Elmadağ'daki şaibeli yangında kül olan Şan Sineması'nın yerine yapılacak Şan City projesinde de duymuştuk. 


Sol Gazetesi


Geri Dön