19 / 04 / 2024

Japon yatırımcılar Türkiye'de enerji, lojistik ve gıda sektöründe yatırım yapacak!

Japon yatırımcılar Türkiye'de enerji, lojistik ve gıda sektöründe yatırım yapacak!

Geçen yıl 3.4 milyar dolarlık birleşme ve satın almanın 502 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiren Japon yatırımcılar, bu yıl daha fazlası için Türkiye’ye gelecek. Öne çıkacak sektörler ise enerji, lojistik ve gıda…




Son yıllarda büyüme performansı ile Japon yatırımcıların ilgisini çeken Türkiye, Japon yatırımcılar için aynı zamanda Afrika ve Orta Doğu’ya geçiş için de önemli bir merkez. Bu amaçla Japon yatırımcılar, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 8 birleşme ve satınalma gerçekleştirdi. 2013’e damga vuran en büyük 10 işlemden biri Japon yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, bu ülke en fazla yatırım yapan ülkeler arasında da 3. sıraya yerleşti.


Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami göre, Japon yatırımcılar önümüzdeki dönemde enerji, lojistik ve gıdada birleşme ve satınalmalar gerçekleştirecek. PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Japonya Masası Lideri Bilgütay Yaşar, Japon yatırımcı çekmek isteyen Türk şirketleri’nin şeffaf ve kurumsal bir yapıya kavuşmalarının şart olduğunu vurguladı. Uzun vadeli yatırımları ve disiplinleri ile ünlü Japonları çekmek isteyen Türk şirketlerine tavsiyeler ise EY’den geldi. EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türk şirketlerinin finansal raporlama ve strateji oluşturma/takibi konularında oldukça tutarlı ve disiplinli olması ve operasyonel anlamda ise Ar-Ge'ye yatırım yaparak ürünlerini ve hizmetlerini sürekli olarak geliştirdiklerini göstermeleri gerektiğini söyledi.  


Japon yatırımcıların artan ilgisini gören Hükümet de yılın ilk ziyaretini Japonya’nın da içinde bulunduğu Japonya, Malzeya ve Singapur’a gerçekleştirdi. 20 yıl önce Türkiye’de yüksek enflasyon ve faiz nedeni ile Japonların Türkiye’ye gelmediğini dile getiren Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami, son yıllardaki gelişmeler nedeni ile Japon yatırımcıların artık Türkiye’ye olumlu baktıklarını söyledi. Sami,  “Son 4-5 aydır yoğunlaşan bir alım sürecine girdiler. Japon finansal yatırımcıların da büyük ilgisi var. Türk bankaları ve portföy yönetim şirketi ile ortak fon kuruyorlar. Türkiye’ye olan ilgi artıyor.  Türkiye’yi stratejik olarak iki başlıklı görüyorlar. Bunlar; Türkiye’nin dinamik iç büyüme hamlesi ve üçüncü ülkeler ile işbirliği fırsatları.” Buna rağmen dış ticarette öneli bir açık olduğuna dikkat çeken Sami, Japonya’dan Türkiye’ye 3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilirken, ülkeye satılan malın ise 300 milyar dolar seviyesinde kaldığına ancak bu yatırım hamleleri ile dış ticaret açığında iyileşmelerin olacağını öngördü. Sami, son yıllarda artan Japon turist trafiğinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Geçen yıl 200 bin dolayında Japon turist Türkiye’yi ziyaret etti.


Mehmet Sami, iki Japon bankasının Türkiye’de temsilcilik açmasının da artan ilginin işareti olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl Japon Bankalarından Mizuho Bank ile SMBC Türkiye’de temsilcilik açmıştı. Bir diğer Japon Bankası Bank of Tokyo Mitsubishi de bankacılık lisansı almıştı. Sami’ye göre Japonlar uzun vadeli düşünen yatırımcılar ve istikrarlı büyüyen şirketlere önem veriyorlar.


458 milyon $'lık Japon yatırımı


TCMB ödemeler dengesi raporuna göre, Ekim 2013 itibariyle Türkiye’ye yaklaşık 458 milyon dolarlık Japonya menşeili doğrudan yatırım girdi. Son 10 yıla bakıldığında ise 2002-2012 arasında özellikle son üç yılda artış olduğu gözleniyor. TÜYİD’e gore, Japon ekonomisindeki gelişmeler sonucu, Japon yatırımcılar gelişen piyasalara yöneliyor. Japon Yatırımcıların uzun yıllar ABD ve AB piyasalarında faaliyet gösterdiğine dikkat çeken PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Japonya Masası Lideri Bilgütay Yaşar da bu piyasaların artık doyduğunu ve Japonların da yeni fırsatlar için artık çevre ülkelere yöneldiğini söyledi. Yaşar, bu noktada Türkiye’nin hızlı büyüme performansı ile Japon şirketlerinin ilgisini çektiğini belirtti. Yaşar, Japon firmaların  finans, enerji, gıda ve sağlık sektörlerine ilgisinin olduğunu söyledi.


Şeffaf ve kurumsal yapı şart


Yaşar, bu noktada Türk şirketlerin şeffaf ve kurumsal bir yapıya kavuşmalarının şart olduğunu vurguluyor.  EY Kurumsal Finansman Müdürü Cem Gunfer ise Japon firmalarının yatırımlarında çok titiz davrandıklarını belirtiyor. Geçtiğimiz dönemde Japon yatırımcılar, Türkiye’de yiyecek ve içecek, imalat, hizmetler, sağlık ve ulaştırma gibi çok çeşitli sektörlerde birleşme ve satın alma işlemleri gerçekleştirdi. Gunfer, bu sektörlerin önümüzdeki dönemde de cazibesini korumasını ve ek olarak Japon yatırımcıların finansal hizmetler ve enerjide de yatırımlarını artırmalarını beklediklerini belirtti.


Japonlarla el sıkışmak isteyenlere tavsiyeler


- Japon yatırımcılar Türkiye’de yatırım yaparken, hedef firmanın operasyonel, finansal ve kurumsal yapısı başta olmak üzere, birçok özelliğine dikkat edip detaylı araştırma yapıyor.


- Katma değerli ürün üretimini ve marka bilinirliğini de öncelikli olarak değerlendiriyorlar.


- Kurların yükseldiği bu dönemde, Türk şirketlerinin yabancı para bazlı borçluluk oranları değerlendiriliyor.


- Türk şirketlerinin finansal raporlama ve strateji oluşturma/takibi konularında oldukça tutarlı ve disiplinli olması gerekiyor.


- ARGE çalışmalarına yatırım yaparak ürünlerini ve hizmetlerini sürekli olarak geliştirdiklerini göstermeleri gerekiyor.AR-GE çalışmalarına yatırım yaparak ürünlerini ve hizmetlerini sürekli olarak geliştirdiklerini göstermeleri gerekiyor.


Dünya


Geri Dön