29 / 03 / 2024

Japonya, Sinop'taki nükleer santral için en büyük aday!

Japonya, Sinop'taki nükleer santral için en büyük aday!

Mersin'de kurulacak nükleer santrale ilişkin Rusya'dan onay çıkarken, Enerji Bakanlığı, Mersin yanında Sinop'da kurulacak nükleer santral için çalışmaları hızlandırdı



Japonya ve santrala talip olan Toshiba'yla görüşmeleri başlatan hükümet, dev yatırım paketi teklifiyle karşılaştı. Buna göre Japonya, Türkiye'de, nükleer santralın de içinde olduğu pek çok yatırım yapacak. Paketin içinde bir de üniversite var. Nükleer teknolojiler alanında kurulacak olan üniversitede, santral çalışanları eğitilecek.

TÜRKİYE'Yİ ÜS YAPACAK

Planlanan yatırım paketinde nükleer dışında da alanlar bulunuyor. Söz konusu yatırım görüşmelerine Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı'nın da dahil olduğu ifade edildi. Japonya'nın bu yatırımları Türkiye'de kurarak,  Avrupa başta olmak üzere Türkiye'ye yakın coğrafyalara ihracat yapmayı planladığı aktarıldı. Yetkililer, Japonya'nın Türkiye'yi ihracat için yatırım üssü olarak gördüğünü bildirdi.

KRİTİK NOKTA HAZİNE PAYI

Japonya ile yürütülen görüşmelerde henüz fiyat ve garanti aşamalarına gelinmedi. Ancak Bakanlığın pazarlıkları Rusya'nın önerdiği 12,3 cent'lik elektrik birim fiyatından açacağı kaydediliyor. Türkiye, Güney Kore ile görüşmeleri, 'Hazine garantisi' dolayısıyla bitirirken, Japonya ile bu konuda yapılacak pazarlıklar büyük önem taşıyor.

Yıldız Japonya'ya gidecek

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da nükleer santral başta olmak üzere diğer yatırımların detaylarını görüşmek üzere 18 Aralık'ta Japonya'ya gidecek. Yıldız, böylece, Japonya ile nükleer santral konusunda bakan düzeyindeki ilk görüşmesini de gerçekleştirecek. Yıldız, görüşmeler kapsamında o ülkedeki nükleer santral teknolojisini de inceleyecek.
Akşam/Deniz ÇİÇEK


Geri Dön