20 / 04 / 2024

Jean-Louis Missika: Paris'te tarihi yapıya zarar verecek inşaatlara izin yok!

Jean-Louis Missika: Paris'te tarihi yapıya zarar verecek inşaatlara izin yok!

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Jean-Louis Missika, Paris’te tarihî silüete zarar verebilecek inşaatlara izin vermediklerini söyledi. Missika, ''Şehrin tarihî silüetine zarar verebilecek inşaatlara sivil toplum kuruluşları müsaade etmezler'' dedi...



Paris Belediye Başkan Yardımcısı Jean-Louis Missika, Paris’te tarihî silüete zarar verebilecek inşaatlara izin vermediklerini söyledi. Missika, ''Şehrin tarihî silüetine zarar verebilecek inşaatlara sivil toplum kuruluşları müsaade etmezler'' dedi.



Paris Belediye Başkan Yardımcısı Jean-Louis Missika, Paris’te tarihî silüete zarar verebilecek inşaatlara kesinlikle izin vermediklerini söyledi. Missika, “Paris’te sivil toplum kuruluşları çok güçlü. Şehrin tarihî silüetine zarar verebilecek inşaatlara müsaade etmezler. Türkiye de bu derneklerin güçlenmesine destek vermeli.” dedi.


İstanbul’da düzenlenen Sürdürülebilir Şehircilik Sempozyumu’na katılan Paris Belediye Başkan Yardımcısı Jean-Louis Missika,  İstanbul  ’un tarihî silüetini koruması konusunda sivil toplum kuruluşlarının (STK) etkin rol oynaması gerektiğini söyledi. Bu konuda “büyülü” bir çözüm tavsiyesinde bulunamayacağını belirten Missika, “Paris olarak şehrin görüntüsüne zarar verecek yüksek binalara veya herhangi bir yerde denetimsiz inşaat çılgınlığının yapılmasına izin vermiyoruz.” dedi.


Yeni gelişme merkezlerinde yüksek binaların olabileceğini vurgulayan Missika, “Ama bunların mantar gibi her yerde yapılmasına biz Paris’te izin vermiyoruz.” diye konuştu. Paris’te yapılacak herhangi bir inşaat projesinde belediye olarak uyguladıkları işlemleri anlatan Jean Louis Missika, çok önemli projelerde, proje beyanı denen bir işlemin olduğunu söyledi. Paris Belediyesi’nde şehircilik, mimarlık ve ekonomik kalkınmadan sorumlu başkan yardımcısı olan Missika,  şöyle konuştu: “Paris konseyi olarak adlandırılan belediyenin de sorumluluğunun bulunduğu bir konsey mevcut. Her şeyden önce Paris’te yapılacak bir inşaat projesinin bu konsey tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Daha sonra o projenin yapılacağı şehirdeki insanlara danışılıyor. Yani bir yerde bir onay alma projesi, kamuoyu projesi gibi bir işlem gerçekleştiriliyor. Bu Paris’in yanında bütün Fransa’da gerçekleştirilen bir işlem.”


Şehrin yararına yapılacak bir projede ise belediyenin yanında, bağımsız bir kamu araştırmacısının inceleme yaptığını dile getiren Missika, “Bu kişi belediyeden bağımsız çalışıyor. Bu yapılan araştırma rapor halinde yayınlanıyor. Ondan sonra belediye bu projeyi nihai olarak oylamaya sunuyor. Vatandaşlarımız projeyi onaylamadıkları takdirde idari mahkemelere başvuruda bulunabiliyor.” şeklinde konuştu.


Kültür Bakanlığı’nda şehrin tarihî görünümünden sorumlu bir departmanın bulunduğunu dile getiren Paris Belediye Başkan Yardımcısı Jean-Louis Missika şu bilgileri verdi: “Burada da sorumlu bir mimar var. O mimarın onayı olmadan tarihî silüete zarar verebilecek bir inşaata Paris’te başlayamazsınız. Ayrıca, belediyede özerk bir komisyon var. Adı Paris Komisyonu. Bu komisyon belediyenin içinde tamamen bağımsız olarak çalışır. Bu komisyonun görevi de Paris’in eski kent görüntüsüne zarar verebilecek tüm inşaatları önceden denetlemek. Paris’te kültürel altyapı var. Şehirde bulunan sivil toplum kuruluşları, dernekler Paris’in tarihi silüetine zarar verebilecek bir inşaata izin vermez. Paris’in tarihî görünümüne zarar verebilecek bir inşaatın yapılmasına izin vermezler. Başından itibaren sivil toplum örgütlerinin sözlerine kulak verilir.”


Paris Belediye Başkan Yardımcısı Louis Missika, sivil toplum kuruluşlarının şehrin gelişimine ve tarihî kimliğini korumasına olumlu katkılarının olduğunu belirterek, “Türkiye de bu derneklerin güçlenmesine destek vermeli. Yani doğal silüeti, tarihî görüntüyü koruma derneklerini güçlendirmeniz gerekiyor. Böylece onlar da seslerini duyurabilir.” ifadelerini kullandı.


Zaman 


Geri Dön