16 / 04 / 2024

TOKİ tarihi yapıların restore edilmesi için 10 milyon TL kredi verecek!

TOKİ tarihi yapıların restore edilmesi için 10 milyon TL kredi verecek!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki 94 tarihi yapıya 10 milyon lira restorasyon kredisi verecek.



Tarihi evleri ve konaklarıyla ünlü Karabük’ün Safranbolu, Ankara’nın Beypazarı, Sakarya’nın Taraklı ilçelerindeki yapılar ile Nevşehir’in Ürgüp, Muğla’nın Marmaris, İzmir’in Bergama ve Foça, İstanbul’un Üsküdar, Çanakkale’nin Gelibolu ilçelerindeki kültürel varlıklar TOKİ’nin sağlayacağı kredi ile restore edilecek yapılar arasında bulunuyor. İdare, sivil mimari örneği, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için rekor miktarda kaynak ayırıyor. 2005 yılında ‘restorasyon kredisi’ uygulaması başlatan TOKİ, bugüne kadar 464 kültür varlığına 38 milyon 232 bin lira kredi desteği verdi. Başlatılan restorasyon projelerinden 307’si tamamlanarak kültür değerlerimiz arasındaki yerini perçinledi.


TOKİ, 2013 yılı restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan–3 Mayıs tarihleri arasında kabul etti. 2013 yılı restorasyon kredisine 25 ilden 94 tarihi yapı için başvuru geldi. İstanbul’daki 23, İzmir’deki 7, Bursa’daki 7 kültür varlığı için başvuru yapıldı. Tarihi evleri ve konaklarıyla ünlü Karabük’ün Safranbolu, Ankara’nın Beypazarı, Sakarya’nın Taraklı ilçelerindeki kültür varlıkları da kredi sağlanan yapılar arasında bulunuyor. Nevşehir’in peribacalarıyla ünlü turizm merkezi Ürgüp ile İzmir’in Foça ve Bergama, Muğla’nın Marmaris, Bartın’ın Amasra, Bursa’nın Mudanya, Çanakkale’nin Gelibolu ve Gökçeada ilçelerindeki kültür varlıkları da  TOKİ  kredisi ile restore edilecek. Restorasyon kredisi verilecek 94 tarihi eserin bulunduğu iller şöyle: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak ve Zonguldak. TOKİ’nin 2005 ve 2006 yıllarında sağladığı restorasyon kredilerinde üst limit 75 bin lirayken 2010 yılında 80 bin, 2011’de 90 bin, 2012 yılında ise kredi üst limiti 105 bin liraya çıkarıldı. TOKİ, 2013 yılıyla birlikte kredi üst limitini 115 bin lira olarak belirledi.


Yasin Kılıç/Zaman Gazetesi


Geri Dön