19 / 04 / 2024

Kaçak eve iskan alınır mı?

Kaçak eve iskan alınır mı?

Ruhsatsız olarak inşa edilen yapılara iskan verilmiyor. Bu durumda ilgili yapılar "kaçak" niteliği taşıyor. Peki, kaçak binalar için İmar Kanununa göre af var mı? Kaçak eve iskan alınır mı? İşte yanıtı..



Kaçak eve iskan alınır mı?

İmar Kanunu gereğince ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesi halinde, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor.


Ancak kimi yapıların inşaatı yetkililer tarafından farkedilmeden ruhsatsız bir şekilde tamamlanabiliyor. Bu yapıda oturan sakinler ruhsat ve iskan olmadığı için bazı haklardan mahrum kalabiliyor. Peki, bu tür sorunların giderilmesi adına kaçak eve iskan alınır mı?


Kaçak eve iskan alınabilmesi için öncelikle yapı için ruhsat işlemlerinin yapılması gerekiyor. Ruhsat ise belli koşullarda alınabiliyor. Kaçak eve ruhsat, eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyeler, belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından veriliyor. 


Kaçak yapıya ruhsat alma şartları ve süreci şu şekilde:

-Kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. 


-Kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. Ancak hisseli yerlerde kimin arsanın neresinde payı olduğu bilinemediği için ruhsatlandırma yapılmıyor. Bu nedenle öncelikle ayırma işleminin hissedarlar tarafından yapılması gerekiyor.


-Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. 


-Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. 


-Mimar parsele vaziyet planını da çizer. 


-Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır.


-Yapının taşıyıcı sistem rölevesi çıkarttırılır. 


-Bu raporun çıkmasıyla yapının deprem performans analizi yaptırılır. Bu analizde güçlendirme yapılması istenirse isteğe bağlı olarak yapı sahibi güçlendirmeyi yapar, yada masrafı fazla gelecek olursa binanın yıkımını isteyebilir. 


Yukarıdaki işlemlerin tamamlanması halinde, Yapı Denetim Şirketlerinden biri ile irtibata geçilir. Projeler yapı denetimce onaylanır. 


Bu projelerle birlikte belediyeye başvurulur yada il özel idaresine başvurulur ruhsatlandırma işlemine geçilir. İlgili idareye başvurulduktan sonra eğer yapıda daha önceden kaçak yapı işlemi yapılmışsa tutanak tutulmuşsa para cezası çıkmışsa ödemeler yapılır, sonra ruhsatlandırmaya geçilir. 


Kaçak eve su aboneliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön