20 / 05 / 2024

Kademeli emeklilikte yeni gelişme! Tek tek açıklandı!

Kademeli emeklilikte yeni gelişme! Tek tek açıklandı!

EYT yasasının ardından kapsam dışında kalanlar erken emeklilik için ayrıntıları yakından takip ediyor. Emeklilik sisteminde emeklilik yaşı ve erken emeklilik hakları bireyin çalışma bilgilerine göre şekilleniyor. Fakat SGK tarafından vergi indirimiyle erken emeklilik müjdesi geldi.



EYT düzenlemesiyle birlikte 5 milyona yakın kişiye emeklilik yolu açıldı. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan çalışanlar ya da borçlanmayla başlangıcını bu tarihe alanlar prim ve yıl şartını sağlamışsa emekli maaşına kavuşuyor.

ahaber.com'un haberine göre, SSK çerçevesinde emekli olacakların sigorta başlangıç tarihine göre 5 bin ile 5975 gün arasında primi tamamlaması gerekiyor. Bağ-Kur'dan ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacak kişilerde ise kadın ise 7200, erkek ise 9000 prim günü doldurma koşulu bulunuyor.

3600 GÜN İLE NASIL EMEKLİ OLUNUYOR?

8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan çalışanların SSK'dan 3600, Bağ-Kur'dan 5400 günle kısmi emeklilik olanağı da bulunuyor. Fakat burada yaş şartı devam ediyor.

Yılın, primin ve emekli olacak kişi kadın ise 50, erkek ise 55 yaşın tamamlandığı tarihe göre emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor.

Kademeli emeklilikte yeni gelişme! Tek tek açıklandı!

GÖZLER REFORM YASASINDA

Hazırlığı yapılan Bağ-Kur reformu, EYT'li vatandaşları heyecanlandırdı.

Reform ile küçük esnaf ve çiftçilerin bulunduğu 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün koşulunun 9 binden 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan SSK'lı çalışanlar gibi 7200'e çekilmesi planlanıyor.

Bu reformun EYT çerçevesindeki Bağ-Kur'lu vatandaşları da kapsaması bekleniyor. Bu durumda reform kapsamındaki erkek esnaf da 7200 gün ile emekli olma imkânına kavuşacak.

EYT'li olup 9 bin gün şartını sağlayamayan erkek esnafa erken emeklilik yolu açılmış olacak. 7200 günü sağlayan hemen emekli olabilecek.

Peki, SSK’lılara 5 bin gün formülü nedir? İşte detaylar...


Geri Dön