25 / 04 / 2024

Kadıköy'de asbestten binalara yıkım izni yok!

Kadıköy'de asbestten binalara yıkım izni yok!

Kadıköy Belediyesi, ilçede yıkımı yapılacak binalara “asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme” şartı getirdi. Kansere yol açan asbestli binalara belediye yıkım ruhsatı vermiyor.



Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun devam ettiği ilçede, eski binaların yıkımı sırasında halk sağlığını tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin temizlenmesi zorunluluğunu getirdi. Yıkımı yapılacak binalar için “asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme” şartı getiren belediye, gerekli koşullar sağlanmadan yıkım izni vermiyor. 21 Ağustos 2015’te Meclis kararıyla uygulanmaya başlanan kararla yıkım için gelen kurum ya da kişiler Çevre Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor. Çevre Müdürlüğü de yıkımın çevre kirliliği ve sağlık açısından risk oluşturmayacak şekilde yapılması konusunda yıkım için gelen firmayı bilgilendiriyor ve yıkım ruhsatı vermiyor.


ASBEST NEDİR?

Isıya aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda bir mineral olan asbest, halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek gibi isimlerle biliniyor. Kanser gibi hastalıklara neden olan bu madde, kazanlarda, borularda, çatı kaplama malzemelerinde, zemin döşemelerinde görülüyor.


Habertürk


Geri Dön