19 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Gezi Parkı’na AVM, otel veya rezidans yapılmayacak!

Kadir Topbaş: Gezi Parkı’na AVM, otel veya rezidans yapılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine AVM, otel veya rezidans yapılmayacağının altınız çizerek, “Burada bir ‘Kent Müzesi’ yapılacak” dedi.




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Meslek Edindirme Kursları (İSMEK) Sergisi’nin açılışında basın mensuplarına Taksim’le ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Topçu Kışlası’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir seçim vaadi olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, “Proje animasyonlarını 6 aydan beri internet sitemizde yayınlamaktayız. Uygulama İBB Meclisi’nden oy birliği geçmişti” diye konuştu.


 “Bir yanlış anlaşılma, maksadını aşan bir değerlendirme ortaya çıktığını görmekteyiz” diyen Başkan Topbaş, Taksim Platformundan, iş adamlarından, sanatçılardan,  mimarlardan birçok kesimle görüştüğünün de altını çizdi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Hepsi buradaki yol çalışmalarının Topçu Kışlası olduğunu sandıklarını söylüyor. Üzüntümüz şu. Boyutları bu noktaya gelmemeliydi. Türkiye ekonomisi ve dünyaya yansıma bu olmamalıydı.”


Başkan Topbaş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine AVM yapılacağını söylediğini hatırlatarak, “Zaten AVM olacak metrekareye müsait değil. Şu anda Gezi Parkı olarak bildiğimiz alanının tamamı 50 bin metre kare civarında.  Topçu Kışlası 11 bin metrekarelik alan. Burada 563 ağaçtan, 72 ağaç taşınabilecek nitelikte. Diğer kalan 26 ağaç da taşınır, ama riskleri var gibi” dedi.


Taksim’in bütüncül planlar içinde yayalaştırılacağını belirten Başkan Topş, Taksim Platformu’nun da buna katkı sunacağını dile getirdi. Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yayalaştırma çalışmalarında daha çok yeşil alan yapılacak. Hilton Oteli arkasındaki yeşil parktan itibaren, Açıkhava Tiyatrosu’ndan, Dolmabahçe’ye kadar giden bir kültür parkı, bir yeşil bant yapılmasını önerdiler. Bunları değerlenirdik. Ben de bir mimar olarak bunu görüyorum.”


Topçu Kışlası’nın kent müzesi olacağının bilgisini veren Başkan Topbaş, devam eden yayalaştırma çalışmasında da daha çok ağaçlandırma olacağını belirtti.

“Yaşanan olaylarda insanımızın duyarlılığını da şahsen ben gördüm. Projeleri daha fazla anlatmak ve insanlara daha fazla duyurmak gerekliliğini düşünüyorum. Topçu Kışlası’nın planlarıyla ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Şu anda Kültür Bakanlığı bir savunma yapacak. Bizden detaylı bilgi aldı, cevap verecek. Bizim yapacağız çalışma burada AVM, otel, rezidans olmayan tamamen bir kent müzesi. Meydanla bütünleşecek ve meydanı kapatmayacak.” 


İstanbul’un 8 bin 500 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade eden Başkan Topbaş “Bir kent müzesi eksikliği ciddi anlamda görülüyor. Bunun üzerine bir çalışma yapacağız ve insanların da bilgilendirilmesini sağlayacağız. Düşündüğümüz fonksiyonları içeren projeleri Taksim’de sergileyeceğiz. İstanbul’un değişik alanlarında hatta belki bunu Türkiye’de herkesin bilmesi gerekiyor.”diye konuştu.


 “Topçu Kışlası’nın yapımıyla ilgili bir referandum var mı?” sorusu üzerine Başkan Topbaş, “Ne hikmetse demokratik bir ortam arzu edenler referandum istemediler. Bizim dediğimiz olsun deniyor ama böyle bir şey olur mu? Şuna katılıyorum. Benim de burada birçok hatıram var birçok insan gibi. Yine o güzelliği yansıtan, çevre ile bütünleşen, Taksim’i betonlaştıran yapıdan ziyade daha da yeşillendirecek oradaki yapılacak yapıdan dolayı sökülecek ağaçların yine Taksim’e dikilmek şeklinde bir düzenleme olacak. Bunlar halka anlatılır. İnanıyorum ki doğru çalışmalar halk tarafından desteklenir” şeklinde cevap verdi.


Eylemleri sürdüren gençlere bir mesaj göndermeyi düşünüyor musunuz? şeklindeki bir soruya Başkan Topbaş şöyle yanıt verdi:


"Taksim gezi platformunda bulunanların çok rahatsız oldukları konu, birileri bizim adımıza ahkam kesiyor, birileri bizim adımıza bir yerlerde görüşmeler yapıyor. Bizden ziyade bir başkaları kendileri hükümete dayatmalar ortaya koyuyor. Biz onları kabul etmiyoruz. Siyasileri kabul etmiyoruz diye net bir ifade kullandılar. Bizler burada halkın çok değişik katmandaki inanlarla buradayız. Birtakım marjinal gurupları asla kabul etmiyoruz. Siyasileri de zaten sokmuyoruz, bir plan bütünlüğü içinde değerlendirmede biz de buna katkı sunarız diye ifadeleri var."



“Başbakanın karşılanması sırasında “yol ver gidelim taksimi ezelim” sloganlarını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunu Başkan Topbaş şu şekilde yanıtladı: “Provokatörlere karşı her zaman dikkatli olunması gerekmektedir. Maalesef bunları zaman zaman Türkiye’de yaşadık gördük. 68 kuşağından biriyim. O dönemlerde de bunu çok gördük. Bu tip topluluklar arasına provokatörler katılır, insanların içine girer orada insanları galeyana getirebilir. İnsanların kalabalık ortamlarda davranış biçimlerini kontrol edememesi halinde bir takım provokatörler gelerek orada değişik sloganların atılmasını sağlıyor. Her iki tarafta burada saygılı olması lazım. Burada fikirlerle ifadelerle ortaya koyması lazım.”


Eylemlerde kente maddi zararlar verildiğine belirten Başkan Topbaş “Vandalizme dönüşen eylemler kamu malına ciddi zararlar verdi. Başta bizim otobüslerimiz yandı. Otobüslere zarar verilmesi hoş bir şey değil tabi ki. Bunlar İstanbul’a hizmet veriyor. Öğrencilere hizmet veriyor. Arabası olmayan birçok insan bu otobüsleri kullanıyor. Bu otobüsler yakılıp yıkılırsa bunun maliyetini yine halkın bütçesi olan belediyenin bütçesinden ödüyorsunuz. Bunu yine halk ödüyor. Vatandaş ödüyor” şekliklinde konuştu. 


Gösterilerin medeni boyutta yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Görüşmeye gelen işadamlarımız, platformdan kişilerle şunu konuştuk. Şundan benim büyük memnuniyetimiz var. Bizim insanımız kindar değil. Buna güveniyorum. Ta geçmişten bugüne kadar hep böyleydi. Hemen kinlerimizi unutabiliyoruz. Sağduyumuz var. Güneydoğunun bu hale geleceğini kim hayal edebilirdi. Bakın büyük güzel bir değişim yaşanıyor Türkiye de. Tabi ki bu olaylar unutulmaz. Ama bunu devam ettirmeyi bir kin boyutuna vardırılmayacağını düşünüyorum. Birbirlerini itham etmeyeceğini biliyorum. Zaten bunu Taksim de gördük. Bir tarafta namaz kılanlar diğer tarafta gitarıyla müzik yapanlar ve etraftaki çöpü toplayan insanlar.”


İBB


Geri Dön