19 / 04 / 2024

Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesi yapılacak mı?

Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesi yapılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Parkı tartışmalarının fitilini yeniden ateşledi. Erdoğan, 2013 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal ayaklanmasına neden olan Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi ile ilgili konuştu.




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Parkı tartışmalarının fitilini yeniden ateşledi. 2013 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal ayaklanmasına neden olan Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi ile ilgili konuşan Erdoğan “Taksim’deki Gezi Parkı, cesur olunacak konulardan biri, bak bir daha söylüyorum. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri sosyal medyada da geniş yankı buldu.



Gezi Parkı Taksim ve çevresinin tek yeşil alanı

Gezi Parkı, Taksim ve çevresinin ‘tek yeşil alanı’ durumunda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Büyük İslam Tarihi projesinin tanıtım programında İstanbul’daki projlerle ilgili açıklamalarda bulundu. “Doğduğum, büyüdüğüm bu şehre ben aşığım, hastasıyım. Hastası olunmayacak bir şehir değil. Fakat biz bu şehre çok zulmettik” diyen Erdoğan “Evinin içinde bu şehirde inek besleyenler var. Yahu yapmayın. Süt markette artık, yapmayın. ‘Bize bunu devredin, buralarda güzel evler yapalım’ dediğimiz zaman da, ‘Sen benim ineğimi aldığın zaman ben anama ne diyeceğim diyor’, mantık bu. İstanbulun en güzel yerinde yapıyor bunu üstelik. Fatih Sultan köprüsüne giderken, o tarafta. Maalesef kaçak binalar var. Ben sayın başkanıma söylüyorum, bu konularda cesur olacaksın. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız” diye konuştu.

2013 yılında toplumsal gösterilere ve büyük tartışmalara konu olan Gezi Parkı ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı “Taksim’deki Gezi Parkı, cesur olunacak konulardan biri, bak bir daha söylüyorum. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım” dedi.



AKM BİNASI VE TAKSİM’E CAMİ


Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü “Bir diğeri Maksem. Maksem’in olduğu yere de inşallah, Taksim Meydanı’nın ihtiyacı var, orada bir selatin cami oraya yerleşmesi lazım. Bunların projesi falan her şeyi hazır. Bir diğeri de AKM… AKM ilgili de ön hazırlıklar, proje her şey var. Daha güzeli de yapılabilir. Arkada devasa bir yer var. Oraya gerçekten dev bir opera binasını da oraya yerleştirmek suretiyle bizim sanat anlayışımız bu ‘bunu da görün’ demek lazım. Şu andaki bina zaten depreme dayanıklı değil. O yönden sıkıntısı var, gitti gider. Ve Gümüşsuyu’ndan çıkarken araçlar yerin altına girecek, Mete Caddesi’nden de Taşkışla’nın oradan çıkacak. Taksim Meydanı da tamamen yayalaştırılmış olacak. Böyle güzel bir meydana bizim ihtiyacımız yok mu? Var. Taksim Meydanı’nı bu hale getirmemiz lazım. Onun için de cesaret. Kültür Bakanımız, Belediye Başkanımız burada; Cumhurbaşkanı olarak ben de buradayım. Başbakanımız zaten ‘evet’ dedi. Adımı atacağız biran önce yürüyeceğiz. Şunlar şöyle demiş bunlar böyle. Bırakın millet ne diyor biz ona bakalım. Dünyada her ülke bu tür meydanlarla anılır. Bizim doğru dürüst bir meydanımız yok”



TARTIŞMALAR ŞİMDİDEN BAŞLADI


Erdoğan’ın Gezi Parkı ile ilgili sözleri tartışmaları da yeniden alevlendirdi. İstanbul’un simge yeri Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yapacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en çarpıcı eleştirilerden biri CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’den geldi. İnce, “Taksim’deki Gezi Parkı, oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardı, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız” diyen Erdoğan’a Twitter’dan yüklendi. Muharrem İnce Erdoğan’a “Yeter artık yeter kana mı susadın” diye seslendi.



Sözcü



Geri Dön