19 / 04 / 2024

Topçu Kışlası projesi 2015'te mi başlayacak?

Topçu Kışlası projesi 2015'te mi başlayacak?

İktidar, yargının “bütün yasalara aykırı” diyerek engel olduğu Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapmak için, 2015 yılında 2 milyon liralık başlangıç bütçesi ayırdı. İşte Topçu Kışlası projesi 2015'te mi başlayacak sorusunun yanıtı...



İstanbul’un kent merkezindeki Taksim Gezi Parkı’nda yapılacak olan Topçu Kışlası projesi yeniden gündemde. 2013’ün Mayıs ayında proje kapsamında ağaçlar kesilirken çevreciler direnmiş, bu direniş Türkiye’ye yayılmıştı. Bu protestolarda 11 kişi yaşamını yitirmişti.

 

Tüm Türkiye’nin gündemine oturan Topçu Kışlası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kolları sıvadı. Büyükşehir Belediye Meclisi 2015-2019 Stratejik Planı, CHP’li meclis üyelerinin ret oylarına rağmen önceki gün kabul edildi. Strateji Planı’nda yer alan Topçu Kışlası ve Taksim Meydanı Çevre Düzenlemesi Restitüsyonu (maket üzerinde yeniden canlandırma) gündeme bomba gibi düştü.

 

Planda Topçu Kışlası’nın ne zaman yapılacağına dair herhangi bir ayrıntı yer almıyor. Ancak Taraf’ın edindiği son bilgiler, Kışla için acele edileceğini ortaya koydu. Zira İBB Meclisi’nde onaylanan 2015 Yatırım, Hizmet Performans Planı’nda Kışla Restitüsyonu için 2 milyon liralık bütçe ayrıldı.

Oysa Türkiye’yi etkisi altına alan Gezi eylemleri, mahkeme sürecinin beklenmesinin kabul edilmesiyle son bulmuştu. Danıştay’ın reddettiği bu proje, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın şimdi tekrar gündemde.

 

DANIŞTAY REDDETMİŞTİ

 

Dava süreci 2012’de İBB’nin imar planları hazırlamasıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2012’de onaylanan imar planları kapsamında Gezi Parkı’na Toplu Kışlası’nın yapılacağı duyuruldu. Meslek odaları, söz konusu planları; yeşil alanı azaltacağı, şehircilik ilkelerine ve mevcut yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye taşıdı. 6 Haziran 2013’te 1. İdare Mahkemesi, bu planları iptal edince, Belediye Danıştay’a gittiyse de, Danıştay yerel mahkemenin kararını onadı. 11 Haziran 2014 tarihli kararında, Taksim Meydanı’na Topçu Kışlası yapımının koruma ilke ve kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Danıştay’ın bu kararına rağmen İBB’nin harekete geçmesi, Ankara’da yapılan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki kaçak sarayı akıllara getirdi. Recep Tayyip Erdoğan, saray inşaatıyla ilgili durdurma kararlarına karşı, “Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” demişti. Erdoğan Topçu Kışlası projesi 2 Nolu Koruma Kurulu tarafından reddedilince de “Kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.


Billur Özgül-Taraf


Geri Dön