19 / 04 / 2024

Mahkemeden Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılması uygundur kararı!

Mahkemeden Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılması uygundur kararı!

İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği' nin, Taksim Gezi Parkı üzerine "Topçu Kışlası" yapılması projesiyle ilgili açtığı dava reddedildi...




İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin, Taksim Gezi Parkı üzerine "Topçu Kışlası" yapılması projesiyle ilgili, 27 Şubat 2013 tarihli ve 139 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davayı reddetti.


İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin kararında, dernek tarafından projenin, "Topçu Kışlası" olarak bilinen kültür varlığının aslına uygun olmadığı yönünde bir iddiada bulunulmadığı belirtilerek, derneğin, Taksim Gezi Parkı'nın, park olarak korunmasının kamu yararı ve ihtiyaçlarına daha uygun olduğu, bugün kalıntısı bile olmayan bir yapının ihyasının bu amaca hizmet etmediğini iddia ettiği kaydedildi.


Ancak bu iddiaların Topçu Kışlası'nın "taşınmaz kültür varlığı" olarak tesciline ilişkin işleme karşı açılan davada incelenebilecek türden iddialar olduğu ifade edilen kararda, kültür varlığı olarak tescil edilen, ancak fiziksel kalıntısı olmayan bir eserin ihyasına ilişkin projenin iptali istemi gibi, açılan bu gibi davaların, o eserin ihyasını engelleme sonucu doğuracak davalar olmadığı vurgulandı.


Kararda, bu davalarda projenin aslına, restitüsyon projesi gibi eserle ilgili bilgiler içeren tarihi belgelere uygun olup olmadığının incelenebildiği dile getirilerek, davacı tarafından, projenin, Taksim Topçu Kışlası'nın aslına uygun olup olmadığı yönünde bir belge ve bilgi ortaya konulamadığı gibi, iddia düzeyinde dahi aksi bir tezin ileri sürülemediği kaydedildi.


"Bu durumda dava konusu işlemde hukuki isabetsizlik görülmemiştir" denilen kararda, bu nedenlerle davanın oy birliğiyle reddedildiği belirtildi.


- Derneğin açıklaması


Taksim Gezi Parkı Derneği'nden yapılan açıklamada, parkın üzerine Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili Yüksek Kurul kararının sebep ve maksat unsuru yönünden sakat olduğu iddiasıyla açılan davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin iki kez yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtildi.


Mahkemenin "dava konusu işlemde hukuki isabetsizlik bulunmamıştır" denilerek, davayı reddettiği ifade edilen açıklamada, "Karar daha önce parkın yıkılmasına karşı olduğunu verdiği 100 binin üzerindeki imzayla belirtmiş olan, 2013 Haziran'ında sayıları milyonları bularak canları pahasına ayağa kalkan insanların iradesi hiçe sayılarak verilmiş, yanlış bir karardır. Hukuka ve hakkaniyete aykırı olup, doğru dürüst bir gerekçesi de yoktur. Bu sebeple yasal süresi içinde tarafımızca temyiz edilecektir" denildi.



AA


Geri Dön