26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul, artık daha estetik bir kent!

Kadir Topbaş: İstanbul, artık daha estetik bir kent!

Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un kendisine dünya kentleri arasında önemli bir yer edindiğini belirtti



Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuşan Başkan Topbaş, İstanbul'un kendisine dünya kentleri arasında önemli bir yer edindiğini belirterek, "İstanbul, artık daha temiz, daha estetik, daha bilge bir kent. Çünkü bu kente yatırım yaparken ihtiyacın yanı sıra estetiğini de gözetiyoruz" şeklinde konuştu.

 Ankara'da düzenlenen 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nun "Yaşanabilir ve Estetik Şehirler" oturumuna katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ikinci bölümde bir konuşma yaptı. İstanbul'un son yıllarda adeta bir cazibe merkezi haline geldiğine vurgu yapan Başkan Topbaş, "Bugün İstanbul, son derece şık otelleriyle, kongre merkezleriyle, sanat galerileri ve müzeleriyle yabancı ziyaretçileri cezbediyor" dedi.

"Yaşanabilir ve Estetik Şehirler" oturumuna İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Kabil Belediye Başkanı Muhammad Yunus Nawandish, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Prof. Dr. Ayşe Sağsöz ve Prof. Dr. İskender Pala konuşmacı olarak katıldı.


Programda konuşan Başkan Kadir Topbaş, kent kültürünün en temel öğesinin kent kimliği olduğunu söyledi. Kentlerin bu kimliklerle ön plana çıktığına dikkat çeken Başkan Topbaş, "Bu kimlik, mekânsal, fiziksel, toplumsal ve sanatsal bir bütündür. Her kentin kimliğinde, o kentin süreklilik kazanmış olan ayırt edici özellikleri saklıdır.Eiffel Kulesi Paris ile, San Marco Meydanı Venedik ile, Topkapı Sarayı ve Sinan’ın Camileri İstanbul ile özdeşleşmiştir. Roma’nın Kolezyum’u, Atina’nın Akropolis’i, Moskova’nın Kızıl Meydanı, Kahire’nin Piramitleri birer sembol haline gelmiştir. Özgürlük Anıtı olmaksızın bir New York, eşsiz siluetini es geçerek bir İstanbul düşünmek mümkün değildir" şeklinde konuştu.


"İstanbul’u ancak kent kimliğini güçlendirerek geleceğe taşıyabiliriz" diyen Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Kentler bu kimlikleri sayesinde dünya üzerinde öne çıkarlar ve rekabet güçlerini arttırırlar. Kentlerin dünya üzerinde öne çıkması ise o kentin kültürünün, kimliğinin güçlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Bir başka deyişle burada birbirini besleyen karşılıklı bir etkileşim bulunmaktadır.Temel ölçütümüz, kalıcı kültür öğelerinin korunması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi olmalıdır."


Taksim Meydanı'ndaki düzenlemelerle ilgili de bilgi veren Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Taksim’de İstanbul’a yakışan bir meydan çalışmamız olduğunu biliyorsunuz. Burada sadece meydanı düzenlemeyeceğiz. Aynı zamanda İstanbul’un yitik değeri Topçu Kışlasını yeniden kente kazandıracağız. Ve bu kışlayı, kafe ve sanat galerileriyle çok önemli bir kültür merkezi haline getireceğiz. Bu sayede Taksim’in kültürel kimliğini de güçlendiriyoruz. Haliç’i kültür, Cendere’yi Silikon ve Harbiye’yi kongre vadisi olarak geliştiriyoruz. Bu projelerle kentin estetiğine, kültürüne ve sosyal yaşamına değer katıyoruz."

İBB


Geri Dön