19 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul artık bir cazibe merkezi!

Kadir Topbaş: İstanbul artık bir cazibe merkezi!

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Kasım Ayı Olağan Toplantısı’na katılan Başkan Kadir Topbaş, yaptıkları yatırımlarla ve çizdikleri vizyonla İstanbul’un artık bir cazibe merkezi olduğunu kaydederek, “İstanbul’u tüm dünya gıpta ile izliyor” dedi...



Taksim Odakule’deki İSO binasından gerçekleştiren olağan toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’la birlikte İSO üyeleri katıldı. 


Başkan Topbaş burada yaptığı konuşmada, Türkiye’deki istikrarlı yönetim sayesinde Türk işadamlarının artık plan ve projelerini daha uzun soluklu yapabildiklerini, bununla birlikte dünyada Türk işadamlarının kendilerine saygın bir yer edindiklerini söyledi.


İstanbul’un Türkiye’de lokomotif bir güç olduğunu ve İstanbul’un aynı zamanda dünyaya karşı sorumlu olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Yerel yöneticiler olarak bizler, işadamı olarak sizler bu yüzden İstanbul’a karşı çok daha fazla sorumluyuz. 2004’ten bu yana İBB olarak yaptığımız yatırımlar toplamı 60 Milyar TL. Bu yatırımlarda hükümetimizin özel bir desteği yok. Özel bir kaynak ayırmışlığı yok.Buna rağmen biz bu başarıyı yakaladık. Bütçemizin realize olma oranı ise 100’de 90’larda. Bütçemizde en büyük payı da ulaşıma ayırıyoruz. Bu pay 24.6 Milyar TL.”


Başkan Topbaş İstanbul’daki yoğunluğun her geçen arttığına dikkat çekerek bu hareketliliğin 2004’te yılında  11 milyon olduğunu şimdilerde ise bu hareketliliğin 21 milyona dayandığını söyledi. Başkan Topbaş bu hareketliliğin trafikte ciddi bir yoğunluğa sebep olduğuna vurgu yaparak, “Bizde ulaşımdaki bu yoğunluğu azaltmak için çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz. Metro çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İhalesi devam eden, proje aşamasında olan yeni metro hatlarımız var. Dünyada metro yatırımını kendi imkanlarıyla yapan tek kent İstanbul’dur. Dünya da bunun başka örneği yoktur” diye konuştu.


Başkan Topbaş hız kesmeden yatırım ve hizmetlerine devam etmelerine karşın İBB’nin iç borcu olmadığını,dış borçlanmada da 100’de 38 limitinde olduklarını söyledi.


Göreve geldikleri günden bugüne İstanbul’a 276 adet kavşak ve yol düzenlemesi yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş, “30 tanesinin de çalışması devam ediyor. Yeni 430 km’lik yol yaptık. Eskiden bankalardan çek karnesi alamayan belediye şimdi bir ülke çapında yatırımlar yapıyor. Biz bunu para, insan ve  yönetimindeki başarımız sayesinde yapabildik. Türkiye’deki tüm belediyelerin  yaptığı tüm yatırımların 100’de 48’ini de İstanbul Büyükşehir belediyesi yapmıştır” diye konuştu.


Başkan Topbaş İstanbul’da yaşayan bir bireyin kişisel araç kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ve yatırımlarını buna göre yaptıklarını belirten Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte yapılması gereken işleri biz ancak şimdi yapabiliyoruz. Plansız ve programsız bir kentleşme bugün uğraştığımız problemlerin doğmasına sebep olmuş. Bir yandan bu problemleri çözerken bir yandan da İstanbul’u geleceğe hazırlıyoruz. 7/24 saat esaslı çalışıyoruz. Her şeyde 1 numara olmak zorundayız. Mesai arkadaşlarımıza hep bunu söylüyorum.”


Başkan Topbaş bir dönem İstanbul’un ciddi su sorunu yaşadığını ve aldıkları tedbirler ve yaptıkları yatırımlarla İstanbul’un su sorununu ortadan kaldırdıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “Eskiden müteahhitler yaptıkları binaların reklamında su deposu var, hidrofor var şeklinde reklam yaparak binalarını satmaya çalışırdı. Şimdi gökdelenlerde bile su sorunu yok” diye konuştu. Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Su havzalarında 2004 yılına kadar kamulaştırılan alan 11 milyon metre kare iken 2004’den bu zamana kadar ise kamulaştırdığımız alan 23 Milyon km kare. Temiz su ihtiyacı yanında atık suyu bertaraf etmekte önemli. Kirli atık su arıtma konusunda da çok önemli projelere imza attık. Ayamama deresinde çok önemli bir tesis kurduk. Küçükçekmece’nin kenarında aynı şekilde bir arıtma tesis kurduk. Selimpaşa’da 22 km içerisinde yürüyebileceğin şekilde tüneller yapıyoruz. Burada da ciddi kirli atık su problemi var. Bunu da bu şekilde çözüyoruz. Bu projeler görünmüyor ama şehrin geleceği adına çok önemli işler.”


Çevre konusunda da yaptıkları yatırımlara değinen Başkan Topbaş, İstanbul’un adeta yeşil bir tablo hale geldiğini, laleyi de yeniden ana vatanına getirdiklerini söyledi. Çırpıcı Çayırı’nı da park haline getirerek vatandaşlara nefes alacakları yer kazandırdıklarını söyledi. 


İstanbullunun rahat ve konforlu bir ulaşım sağlaması için İETT filosunun yenilediklerini kaydeden Başkan Topbaş “İEET’nin filosunun yenilenmesi için 3 bin yeni otobüsün alınması talimatını vermiştik. Yerli üretim olmasını özellikle belirtmiştik. 1705 tanesini filoya dahil ettik. Halk Otobüsleri de kendilerini yeniliyorlar. İKARUS dönemini de bu şekilde İstanbul’da bitirdik. İETT’nin otobüs yaş ortalamasını 4 yaşa düşürdük” diye konuştu.


İstanbul’un dünya tarafından gıpta ile izledndiğini ve İstanbul’un artık bir cazibe merkezi haline geldiğini yineleyen Başkan Topbaş, “Biz durmak bilmeden çalışıyoruz. İstanbul hizmete duymuyor.  Daha çok yapacak işimiz var” diye konuştu.


Başkan Topbaş’ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. 


İBB


Geri Dön