28 / 03 / 2024

Kadir Topbaş Mekke'de İstanbul'un kentsel dönüşümünü anlattı!

Kadir Topbaş Mekke'de İstanbul'un kentsel dönüşümünü anlattı!

Mekke Belediye Başkanı'nın daveti üzerine Mekke'ye giden Başkan Kadir Topbaş Ummal-Qura Üniversitesi'nde "İstanbul'da Kentsel Dönüşüm uygulamaları" konusunda konuşma yaptı.




Mekke Presinin himayesinde yapılan toplantıya, Mekke Belediye Başkanı Dr. Osama Al Baar,  Mekke Vali Yardımcısı  Dr. Abdülaziz Al Khodari ve çok sayıda akademisyen ve devlet yöneticisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Mekke Prrensi Halid El Faysal'ın yaptığı toplantıda Mekke de çarpık kentleşme ve dönüşüm çözümleri konuşuldu.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul da uygulanan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuşma yaptı. Başkan Topbaş Konuşmasında " Biz İstanbul'da 1460 hektarda dönüşüm yapıyoruz. Halkın yönetime güvenmesi önemli. Yönetimin kendisini düşündüğünü anlamalı. Biz bazı bölgelerde sıkıntı yaşamadık, Üniversiteler ürettikleri bilim ve bilgiyi halkla paylaşması çok önemli. Burada bir küsünün açılmış olması çok önemli. Akademik çevrenin ekonomik ve sosyal çevre ile bütünleşmesi çok önemlidir. Bilgilerin raflarda kalması değil, insanlarla paylaşılması önemi." dedi.


Gecekondu bölgelerinde dönüşünü nasıl yapıyorsunuz şeklindeki soruya Başkan şu cevabı verdi: "Biz vatandaşı ikna ediyoruz. Kimseyi yurdundan etmiyoruz. İsterseniz burada yaşayın, isteseniz başka yerde. Şayet burada yaşmak isterse bir vatandaş bina yapılana kadar kirasını devlet veriyor başka yere yerleşiyor. İnşaat bitince yeni evine geliyor.Malikine konut ,  kiracısına başka yerden kira öder gibi konut veriyoruz. Biz dönüşüm bölgelerinde önce bir STK dernek kurduruyoruz. Onlar vatandaşlar ile aramızda köprü oluyor. Kendi içlerinde örgütleniyorlar. İşleri böyle takip ediyoruz." dedi.



Toplantıdan sonra Mekke Prensi Başkan Kadir Topbaş'a plaket vererek katkılarından dolayı ve değerli tecrübelerini paylaştığı için ayırdığı için teşekkür etti.

 

MEKKE BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET

 

Başkan Kadir Topbaiki  Umm Al-Qura Üniversitesi'ndeki toplantıdan önce Mekke Belediye Başkanı Dr. Osma Al-Bar'ı makamında ziyaret etti. Başkan Al-Bar ile başkan Topbaş iki şehir arasında yapılan çalışmalar hakkında bir süre görüştü. Mekke Belediye Başkanı Al-Bar dönüşüm ile ilgili yapılan çalışmaları planlar üzerinde anlattı. Daha sonra Osmanlı döneminde ilk defa çizilen Mekke'nin haritasını gösterdi.


Başkan Topbaş Mekke belediyesinde yeni kurulan ve vatandaşların sorunların ve şikayetlerine çözün getiren "Beyaz Masa"yı ziyaret etti bilgi aldı. İki başkan birbirlerine hediye verdi. Başkan Topbaş Mekke Belediye Başkanı'nı İstanbul'a davet etti.


İBB


Geri Dön