25 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Yol çalışmalarına İstanbullu anlayış gösterir!

 Kadir Topbaş: Yol çalışmalarına İstanbullu anlayış gösterir!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, köprü onarım ve bakım çalışmalarına İstanbulluların anlayış göstereceğini bu çalışmaların mecbur yapılmak zorunda olduğunu belirtti




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, köprülerdeki bakım çalışmasına ilişkin, "Buna mecbur kalındığı için yapılıyor. Ben İstanbullular'ın bu konuda hassasiyet, anlayış göstereceklerine inanıyorum" dedi.


Brezilya'daki "Rio 20 Belediye Başkanları Zirvesi ve BM Sürdürülebilir Konferansı"nın ardından yurda dönen Topbaş, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.


Orada özel ve yerel yönetimleri ilgilendiren üç toplantıda bizzat bulunduğunu ifade eden Topbaş, bunlardan bir tanesinin kentsel zirve olduğunu, burada sürdürülebilir kalkınmada yerel yönetimlerin gücü ve etkisi, geleceğin kentleri konularının önemle üzerinde durulduğunu söyledi.


Topbaş, "Ayın 19'unda da Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı olarak da kültür bakanlarının da katıldığı sürdürülebilir kalkınmada 4. ayak olarak kabul edilen kültürle ilgili bir toplantı yapıldı. Oraya da ben yine UCLG Başkanı olarak, panelist olarak katıldım, konuşmalarımızı yaptık. Ayrıca ayın 18'inde Rio Belediyesi ile İstanbul arasında da bir kardeşlik protokolü ve işbirliği yapacağımız maddeleri belirlediğimiz bir toplantı yaptık" dedi.


Brezilya ile Türkiye arasındaki ilişkinin her geçen gün arttığına işaret eden Topbaş, "Bir Brezilya dizisi İstanbul veya Kapadokya'da çekilecek. Bunu da çok önemsiyorlar. Biz de buna destek veriyoruz. Her geçen gün İstanbul'a gelen turistler de ciddi bir artış göstermekte. Gayet dostane karşılandık, gayet iyi ilgi gördük. Çok iyi bir ev sahipliği yapıldı" şeklinde konuştu.


Bir ara New York Belediye Başkanı ile görüşmelerinin olduğunu ifade eden Topbaş, ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüşme imkanı bulduklarını belirtti.


Cuma günü 100 otobüsü daha devreye sokacağız


Köprülerdeki bakım nedeniyle özellikle metrobüse büyük bir talep olduğu belirtilerek, toplu taşımada bu dönem için bir düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Topbaş, şunları kaydetti:


Cuma günü 100 otobüsü daha devreye sokacağız. Önümüze koyduğumuz bir hedef var 3 bin civarında, hem halk otobüsleri dahil olmak üzere İETT'nin otobüsleri ve Otobüs AŞ'nin otobüs sayısını artırması ve otobüsteki artık o sıkışıklığın gerilerde kalmasını arzu etmekteyiz. Zaten metro inşaatlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Gururla ifade edeyim ki Rio'daki görüşmelerimizde özellikle Habitat başkanı da İstanbul'daki metro çalışmalarına hızla devam edildiğini, ciddi uzunlukta bir çalışmaya adım attığımızı takip ettiklerini söylediler. Bu da gurur verici. Tabii ki kentte toplu taşıma sayısını artırmak istiyoruz.


Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım çalışmalarına da değinen Topbaş sözlerine şu şekilde devam etti:


Bu konuda biz destek vermek zorundayız. Bunların periyodik bakımları gerekiyorsa yapılmalıdır. Tedbirli olunmaya çalışılıyor. 3 aylık bir süreç var. Periyodik bir düzenleme getiriliyor ve özellikle metrobüslerde bu Haliç Köprüsü münasebetiyle sıkıntıyı aşma adına da bir kesinti uygulanmayacak. Özellikle metrobüs hatlarında 30 saniye aralıklı olmak üzere yoğun bir şekilde trafiğe destek vermeyi sağlayacağız.


Köprülerdeki çalışmanın 3 aylık bir süreç olduğunu anımsatan Topbaş, "Buna mecbur kalındığı için yapılıyor. Ben İstanbullular'ın bu konuda hassasiyet, anlayış göstereceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.


Kadir Topbaş, toplu taşımayı kullanım oranının giderek arttığını belirtti.


Bir gazetecinin, "Devreye sokulacak otobüsler metrobüs anlamında mı, normal otobüs mü?" şeklindeki sorusuna karşılık Topbaş, "Bunlar körüklü otobüsler, büyük otobüsler var, otobüsler var. Bunlar periyodik olarak gelecekler" dedi.


Denizin tercih edilmesini biz de arzu etmekteyiz


Topbaş, "Bakım çalışmalarından dolayı deniz ulaşımına yoğun bir talep oldu. Deniz taşımacılığını artırmak için girişiminiz olacak mı?" sorusu üzerine de "Zaten denizi iyi kullanmaya çalışıyoruz. Trafikte saatlerce beklemek yerine denizi tercih etmek İstanbul için çok daha doğrudur diye düşünüyoruz. Şehir Hatlarımız bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırdı. İnanıyorum ki İDO da bu çalışmalara destek veriyor. İstanbullular da denizi tercih ediyorlar. Yaz mevsimi itibarıyla biraz daha kullanımı rahat olduğu için denizin tercih edilmesini biz de arzu etmekteyiz" diye konuştu.

Yenikapı'da bir dolgu alanı daha yaptıklarını söyleyen Topbaş, şunları kaydetti:


700 bin metrekare kapalı alan. Özellikle orada temel ihtiyaç 2.5 milyon insanın bulunduğu havzanın evsel atık suları başta almak üzere ileri derecede biyolojik arıtma tesisi kurma zorunluluğu var. Ayamama'da, Ataköy'de yaptık, Ambarlı'da şu anda bitmek üzere. Selimpaşa'da bitmek üzere. Bununla ilgili de biz denizi doldurarak ki, bununla ilgili yetkilerimizi aldık, orada 700 bin metrekarelik alanda zemin altında arıtma tesisleri, üstünde 2 bin araçlık açık otopark, 700 araçlık otobüs alanı ve trafiği de yer altına aldığımız zaman 1 milyon civarında, gerekirse mitinglerin, resmi törenlerin yapılabileceği, eğlenceli aktivitelerin yapılabileceği, nefes alınabilecek büyük bir alan ortaya çıkmakta.


Başka bir soruya karşılık da Topbaş, bireysel araçlarda insan sayısının ortalama 1.2 olduğunu belirterek, insanların mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önerdi.


Bir şeritten saatte maksimum bin 200 aracın geçtiğine işaret eden Topbaş son olarak şunları söyledi:


İstanbullu olarak beraberce bu konuda birbirimize destek olmalıyız. Mümkün mertebe kent hayatını beraberce kolaylaştırabiliriz. Ben bu konuda İstanbullular'ın duyarlı olacağına, bize yardımcı olacaklarına inanıyorum.



Dünya Gazetesi



Geri Dön