24 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'ta ev fiyatları 150 artacak!

Kahramanmaraş'ta ev fiyatları 150 artacak!

Son dönemlerde artan maliyetler nedeniyle zor zamanlardan geçen inşaat firmaları yükselişe geçecek konut fiyatlarına odaklandı. Yeni dönemde dairelere yüzde 150 oranında bir zam yapılacak.



Kahramanmaraş genelinde stoklarda oluşan birçok daire tükeniyor. İnşaat firmaları da vatandaşları uyarıp mevcut bulunan daireleri almalarını tavsiye ediyor. Manşet 46'da yer alan habere göre; yeni inşa edilecek dairelere yüzde 150 veya 200 oranında bir artış yaşanacağı tahmin eden uzmanlar da inşaatta yaşanan krizin vatandaşlar için fırsat olacağını düşünüyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sonsuz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Atlama, çağrıda bulunup vatandaşların hali hazırda olan konutları değerlendirmesini tavsiye etti. Atlama ‘’Konut ,fiyatları her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Şuan Kahramanmaraş elindeki stokların çoğunu bitirdi. Çok az bir stok kaldı. Bundan sonra gerek ham madde fiyatlarındaki artış gerekse dolardaki yükselişle önümüzdeki dönemde Kahramanmaraş’taki konut fiyatları yüzde 150’nin üzerinde bir artışla karşı karşıya kalacak. Bu fiyatlar karşılığında Kahramanmaraş halkı ciddi anlamda bir zorluk çekecek. Fakat şu kriz sürecinde fırsatı iyi değerlendirmek lazım. ‘’ şeklinde konuştu.

BU DAİRE ALACAKLAR İÇİN BİR FIRSAT

Hamdi Atlama her ne kadar inşaat sektöründe sıkıntılı bir dönem yaşansa da vatandaşların bunu iyi değerlendirmesi ve krizi fırsata çevirmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde bir yıl içinde konutta yaşanan fiyatların yüzde 150’ye varan artışlar yaşanacağını ifade eden Atlama ‘’Şuan bankaların bu konularla ilgili çalışmaları var bu çalışmaları konut almak isteyenlerin dikkatli takip etmesini tavsiye ediyorum. İvedi olarak hali hazırda olan satışta olan dairelerle ilgili çalışmalar yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü yaklaşık 2-3 yıldan beri sektör çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Dolardan dolayı piyasada çok dengesiz bir arz-talep dengesi oluştu. İlerleyen zamanlarda piyasanın sabitlenmesi, piyasanın dinginleşmesi sebebiyle maliyette fiyatların bu kadar artmış olan durumu üretime de yansıyacak ve söylediğimiz gibi fiyatlar yüzde 150 belki de yüzde 200 oranında daire fiyatları yükselecek.’’

BELEDİYELERE İMAR MÜRAACATI YOK

Sonsuz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Atlama, hali hazırda belediyelere imarla ilgili başvuruların yapılmadığını söyleyerek, topraktan inşaata girme durumunun olmadığını anlattı.

Atlama ‘’Bunun sebebi de şuana kadar belediyelerde imarla ilgili müracaat yok. Şunu söylemek isterim yeniden inşaattan girme inşaattan bina yapma durumu şuanda göremiyoruz. Yani yeniden ruhsat alınmış bir inşaat yok. Buda şu demek oluyor. Şuana kadarki stokların bir çoğu eridi ve erimeye de devam ediyor. Piyasa tedirginliğinden dolayı müteahhitler bir adım geriden takip ediyor. Zaten piyasadaki birçok firma da sıkıntıya girdi. Bundan hemen herkesin haberi var. Piyasadaki talebin az olması ve buna bağlı olarak piyasadaki dengesizliğin olmasından dolayı şuan müteahhit tarafından kriz devam ediyor. Ama bu krizdeki süreci iyi değerlendirecek daire alıcıları tavsiyemiz biran önce kredileri takip edip piyasadaki hali hazırda satışa sunulan daireleri almalarıdır. İleriki zamanda tabi piyasa kendisini oturtturduğu takdirde fiyatlar çok büyük oranda artacak olmasıdır. Bunun sebebi de maliyetlerin artmış olması. Bu maliyet artışları nedeniyle bugün 150 bin TL’ye aldığımız daireleri biz 1 buçuk yıl sonra 275-300 bin liraya zor alacağız. Kredi oranları düşmüş olsa da rakamların yüksek olması alımların ulaşımını engelleyecek. Yakın zaman da Kahramanmraş’ta 150-200 bin TL’ye daire bulmak imkansız olacak. Çünkü üretim maliyetleri arttı, üretim maliyeti denilince insanların aklına sadece demir-çimento gelmesin. İnşaat sektörünün içerisinde 550 farklı kalem var. Bu 550 kalem ürünün birçoğu da kimyasal maddelerle üretiliyor. Yani Dolar endeksli malzemeler. Dolar endeksli malzemeler olmasından dolayı yaşanan artışlar tabiki üretime de yansıyacaktır. Bundan sonraki süreçte bizim piyasadaki görmüş olduğumuz bin 200-300 bandı 3 bin bandına kadar çıkacaktır. Buda daire fiyatlarının yükselmesine sebep olacak. Tabi tüm bu artışlarda bizi korkutmasın önümüzde güzel günler var. Ve bu güzel günler devam edecek diye beklentimiz vardır.‘’ açıklamasında bulundu.

KAHRAMANMARAŞ’TA ARTIK SADECE İŞİ BİLENLER KALDI

Kahramanmaraş’ta ayakta kalan firmaların sadece işi bilen işini düzgün yapan firmalar olduğunu sözlerine ekleyen Hamdi Atlama, sektörün önemineden bahsetti. Atlama, şu açıklamalarda bulundu: ‘’ İnşaat sektörü milyon Dolarların döndüğü bir sektör. İnsanların yatırımda kaynak olarak baktığı sektörlerden biri. Yaklaşık 3 yıldan beri yaşamış olduğumuz sıkıntıların geride kaldığını düşünüyoruz. Artık daha iyi, işi daha iyi bilen firmaların ayakta kaldığını düşünüyoruz. Bundan sonra Kahramanmaraş’ta sadece işi iyi bilen firmalar iş yapacak. Bu son çeyrekte Kahramanmaraş halı fırsatı iyi değerlendirmeli ve yüksek miktarları bulacak daireler yerine hali hazırdakileri alarak krizi fırsata çevirmeli diye düşünüyoruz. ‘’
 


Geri Dön