19 / 04 / 2024

Kaks nasıl bulunur?

Kaks nasıl bulunur?

Kat alanı kat sayısı yani kaks,diğer bir adıyla da emsal yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.Peki, kaks nasıl bulunur?Kaks hesaplaması nasıl yapılır?Kaks alanına dahil olmayanlar alanlar nelerdir?



Kaks nasıl bulunur?

KAKSla, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayıları belirliyor. Söz konusu KAKS değeri parselin bilgilerini içeren belgedir.KAKS belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.


Emsal(Kaks) hesabına konu alanlar şu şekilde: Bodrum katlar dâhil 20 katı geçmeyen konut binalarında kat şeklinde düzenlenmemek şartıyla yapı inşaat alanının  % 5 ini aşmayan kısmı, İç bahçe, İBB İmar Yönetmeliği’nin 2.04.17 maddesinde tanımlanan kat bahçelerinin ait olduğu kat alanının %10’unu geçmeyen bölümü,ışıklık ve hava bacaları ve havuz, havuza ait denge havuzu ve tamamı toprak altında kalan teknik birimler,Ticari amacı olmayan ve yapının kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bodrum katlar,Asansör boşluğu ile kalorifer dairesi,60 metrekareyi geçmeyen kapıcı dairesi ve su deposu

çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor. Emsal oranı adaya, paftaya ve parselin büyüklüğüne göre hesaplanıyor.


Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümlerin hesabın dışında kaldığı KAKS, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Kaks hesaplama örneği..


Öncelikle inşaat alanının KASK oranı belirleniyor ve belirlenen bu oran arsa alanıyla çarpılıyor. 


KAKS oranı: 3.0

Arsa alanı: 2.000 metrekare

KAKS = 2000 x 3.0 = 6.000 metrekare olarak emsal (KAKS) alan hesabını bulunuyor.



Bir başka örnek ise şöyle:

KAKS oranı: 1.50

Arsa alanı: 1.000 metrekare

KAKS = 1000 x 1.50 = 1.500 metrekare.



İskan ruhsatı alma şartları!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön