18 / 04 / 2024

Kale Grubu'nun acı günü! İbrahim Bodur vefat etti!

Kale Grubu'nun acı günü! İbrahim Bodur vefat etti!

Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur hayatını kaybetti. Kale Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, grubun kurucusu ve onursal başkanı olan İbrahim Bodur, 88 yaşında vefat etti.



Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur hayatını kaybetti. Kale Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, grubun kurucusu ve onursal başkanı olan İbrahim Bodur, 88 yaşında vefat etti. 


İbrahim Bodur'un cenazesi, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Çanakkale Çan'a götürülecek. Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü'ndeki aile kabristanına defnedilecek.


Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür" ifadesini kullandı.


Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı olan babası İbrahim Bodur'un vefatı nedeniyle Grup'tan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Okyay, çok özleyeceği babasını, bilge bir akıl hocasını kaybettiğini dile getirdi.


Okyay, şunları kaydetti:

"Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür. O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin."


-İbrahim Bodur

Açıklamada verilen bilgilere göre, 1928 yılında Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğan Bodur, ilkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Kolej'e girdi. Robert Kolej ekonomi bölümünden üstün mezun olan Bodur, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp, 1951'de yurda döndü.


Bodur, babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Bodur, ilk kurulan limited şirketi, o gün 750, bugün ise bin 200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştürdü ve böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.


İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nu oluşturdu. Yurt içinde ve yurt dışında önemli ortaklıklar gerçekleştiren Bodur, Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.


1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) kuruluş faaliyetlerine katılan Bodur, 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçildi. Bodur, 1968 yılında İSO'yu temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında TOBB Yönetim Kurulu'na seçildi. 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa eden Bodur, iki dönem TOBB Genel Kurul Başkanlığını yaptı.


Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976 yılından 1992 yılına kadar aralıksız 16 yıl, İSO Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim oldu.


Bu görevleri süresince Türk sanayisine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, TOBB'u temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi’nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin kurucuları arasında yer aldı ve Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını yaptı.


Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk 6 kurucusundan biri olan Bodur, uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İSO'yu temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda yer aldı. 2000 yılı başında İSO Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan Bodur, ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.


Bodur, 65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etti, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda  önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı. Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden Bodur, 1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayarak, Türk sanayisinin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılmasını sağladı.


1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı ve İtalyan Devlet Nişanı alan Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. Bodur'a, 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülü verildi. İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanları verildi.


Musiki ve edebiyata meraklı olan Bodur'un yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestecileri tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerinde yayınlandı.


İbrahim Bodur'un cenazesi, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Çanakkale Çan'a götürülecek. Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü'ndeki aile kabristanına defnedilecek.


AA


İbrahim Bodur kimdir?




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkiye'de ilk seramik ihracatına imza atarak bu alanda birçok yeniliğe öncülük eden işadamı İbrahim Bodur, 88 yaşında hayatını kaybetti. Kale Grubu'nun kurucusu ve Onursal Başkanı olan Bodur, sanayinin özel sektör eliyle Anadolu'ya yayılmasında önemli rol oynamıştı. Uzun süredir sağlık problemleriyle mücadele eden İbrahim Bodur, sadece sanayi değil birçok sivil toplum kuruluşunun Türkiye'de büyümesinde de öncü oldu.

59 YILLIK YOLCULUK

1928'de Çanakkale'nin Yenice ilçesinde doğan İbrahim Bodur, Robert Kolej mezunu. Yüksek eğitimini Amerika'da tamamladıktan sonra 1951'de Türkiye'ye dönen Bodur, babası ve kayınpederinin ortaklığıyla Bodur- Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1957'de temellerini attığı Çanakkale Seramik'le sanayiciliği Anadolu'ya taşıdı. O tarihte kurulan grup bugün Çanakkale'den Erzurum'a, Mardin'den İzmir'e, İstanbul'dan İtalya'ya uzanan onlarca fabrika, 17 şirket ve on binlerce öğrenci okutan, meslek edindiren bir vakfı çatısı altında barındırır hale geldi. "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir" sözüyle iş dünyasının duayenleri arasında kabul edilen Bodur TÜSİAD, TOBB ve İSO gibi önemli sivil toplum kuruluşlarının temellerinin atılmasına liderlik etti. Çekoslovakya ve İtalya'dan devlet nişanı sahibi olan İbrahim Bodur, 1997'de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na ve 2006'da TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Kale Grubu'ndaki Başkanlık görevini 2007'de kızı Zeynep Bodur Okyay'a bırakan İbrahim Bodur, ömrünün son döneminde grubun onursal başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

BÜYÜK BİR KALPTİ

Çok özleyeceği babasını, bilge bir akıl hocasını kaybettiğini söyleyen Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür. O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu" dedi. İbrahim Bodur'un cenazesi bugün Fatih Camisi'nde, öğle namazını müteakip kılınacak namazdan sonra Çanakkale'nin Çan ilçesine götürülecek.


Sabah


Bu haber Akşam'da şöyle yer aldı:



Türkiye'nin en önemli iş adamlarından, Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur, hayata veda etti. Bodur'un naaşı bugün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası Çanakkale'ye götürülecek.   

Kale Grubu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir sağlık problemleriyle mücadele eden merhumun naaşı bugün Fatih Camii’nde, öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Çanakkale Çan’a götürülecek, yarın da Kaleseramik Fabrikaları Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü Aile Kabristanı'na defnedilecek. Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye bugün büyük iddiaların sahibiyse bunda, İbrahim Bodur gibi adanmış hayatların payı büyüktür" dedi.  Bodur, 1957 yılında üretime geçen  Çanakkale Seramik’le başladığı sanayi hayatında; Çanakkale’den Erzurum’a, Mardin’den İzmir’e, İstanbul’dan İtalya’ya uzanan onlarca fabrikanın, 17 şirketin, onbinlerce öğrenci okutan ve binlerce işsize meslek edindiren bir vakfın, TÜSİAD’dan İSO’ya kadar bugün ülkenin en önemli STK’ları arasında yer alan çok sayıda kurumun kuruculuğu ve başkanlığı gibi birkaç ömre sığabilecek başarılara imza attı. 

Her gün ülkesi için dua ederdi 


Zeynep Bodur Okyay, babasının adından "O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Onun mirasını gelecek kuşaklara aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi" dedi.


Akşam







Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Türkiye'de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu'ya yayılmasının öncülerinden biri olan Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur vefat etti.

Bir süredir sağlık problemleriyle mücadele eden İbrahim Bodur, dün İstanbul'da 88 yaşında hayatını kaybetti. Bodurun naaşı; bugün Fatih Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra memleketi Çanakkale Çan'a götürülecek. Yarın Çan'daki Kaleseramik Fabrikaları Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü Aile Kabristanı'na defnedilecek.

KIZINDAN DUYGUSAL BİR AÇIKLAMA

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, babasının vefatının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye bugün büyük iddiaların sahibiyse bunda, İbrahim Bodur gibi adanmış hayatların payı büyüktür” dedi. Çok özleyeceği babasını ve bilge bir akıl hocasını kaybettiğini söyleyen Okyay, “O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin” dedi.

TİCARET BİREYLERİ SANAYİ TOPLUMLARI ZENGİNLEŞTİRİR

1928 yılında, Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğan İbrahim Bodur, “Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir” sözleriyle vecizeleşen, Türkiye'nin sanayileşmesine adanmış bir hayat yaşadı. 1957 yılında üretime geçen Çanakkale Seramik'le sanayi hayatına başlayan İbrahim Bodur; Çanakkale'den Erzurum'a, Mardin'den İzmir'e, İstanbul'dan İtalya'ya uzanan onlarca fabrika ve 17 şirketi ardından bıraktı. Kale Grubu'ndaki Başkanlık görevini 2007 yılında kızı Zeynep Bodur Okyay'a bırakan İbrahim Bodur, ömrünün son döneminde grubun 'Onursal Başkan'ı olarak çalışmalarını sürdürdü. Bodur, 1997'de Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na, 2006'da ise TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü.


Yeni Şafak



Geri Dön