17 / 04 / 2024

İbrahim Bodur kimdir?

İbrahim Bodur kimdir?

Kale Grubu'nun kurucusu ve onursal başkanı olan İbrahim Bodur hayatını kaybetti. Peki, İbrahim Bodur kimdir?



İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğdu. Bodur 1951 yılı sonunda Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1956 yılına kadar bizzat bu fabrikayı yönetti.


Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. 


1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) kuruluş faaliyetlerine katılan Bodur, 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçildi. 


Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976 yılından 1992 yılına kadar aralıksız 16 yıl, İSO Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim oldu.


Tüm bu görevleri süresince Türk sanayisine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etti, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda  önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı. 


65 yılı aşan meslek hayatı olan İbrahim Bodur 23 Mayıs 2016 Pazartesi günü tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde vefat etti.


İbrahim Bodur'un cenazesi, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazına müteakip Çanakkale Çan'a götürülecek. 


Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü'ndeki aile kabristanına defnedilecek.



Kale Grubu'nun acı günü! İbrahim Bodur vefat etti!



Geri Dön