25 / 04 / 2024

Kalitesiz inşaatın hesabı vatandaşa kesilmesin!

Kalitesiz inşaatın hesabı vatandaşa kesilmesin!

Batman Gazetesi köşe yazarı olan Şehmus Ustabaşı bugünkü yazısında bölgedeki inşaat sektörünün son durumu hakkında bilgi verdi. İşte o haber...



Merhaba sevgili Batman Gazetesi okurları, bugün inşaat sektörüyle ilgili yaşanan iyi ve diğer sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum. İlimizde inşaat sektöründe son 20 yıldır hız kazandığı bir dönemdeyiz ve bu sektör ekonomi de lokomotif görevini görüyor. 20 yıldır Batman kent merkezinde devam eden İnşaat nedeniyle bir nebze olsa işsizliğe' de derman oluyor, tabi kent merkezinde devam eden inşaatlar nedeniyle birçok esnafta bu şekilde geçimini yapıyor. Mesela mobilyacılar, tesisatçılar, doğalgazcılar, fayansçılar, parkeciler ve buna benzer birçok kalemle inşaatı yapan firmalar veya özel yapılan inşaatlar bu esnafların kapısını çalıyor. Ve inşaatlarında kullanılacak malzemeleri bu esnafların yanında yaptırıyorlar. 

Gerçekten Batmanda son 20 yıldır yapılan inşaatların yüzde 90'ı depreme dayanıklı bir şekilde ve pürüzsüz yapılırken, bazı inşaatlar ise yanlış işçlik ve kaliteli kullanılmayan malzemeler nedeniyle hesap kabarıp ev sahibi ve müteahhitte kesiliyor, "neden?" diyeceksiniz ben birçok yapılan inşaatları görüyorum. İnanın bazılarında işveren, işi bilmeyen insanların eline işi verince, evde oturan vatandaş yeniden tadilata başlıyor. Düşünün işi yapan bir müteahhit işi bilmeyen bu tür insanlara verince evin içinde tadilat başlar ve bitmez. Örneğin doğalgaz işini su tesisatçıları yapıyorsa .fayans işini parkeci yaparsa ve buna benzer birçok yanlış iş ve işçilik döngüsü nedeniyle yeni evlerde tadilat işleri hiç bitmez. Sizce bu doğrumu? Her şey sadece para kazanıp vatandaşı kandırmak değil kardeşim! vatandaş 30 yıl çalışacak bir ev alırım hayaliyle tüm varını yoğunu harcayacak, üstelik alacağı ev için kredi çekecek, yepyeni eve taşınacak, birde bakacak ki; parkeler sökük, doğalgaz kombisi çalışmıyor, çeşmeler sızıyor, küvet sızdırıyor, boya atıyor gibi sorunlarla karşılaşacak ve bir o kadar daha masraf edecek.Velhasıl, var oğlu var... Adam 30 yıl çalışacak ve 30 yıl aradan sonra emek sarf ettiği o parayla başını sokacak ev alacak belki balkonda akşam eşiyle beraber keyifli bir çay içmek hevesiyle bir bakacak o içeceği çay ona zehir olacak...Sen Ali bey! sen Kadri bey! işten anlamayan adama iş verirsen ya da o işi yapan işçinin başında durmasan evi alan adam eşiyle çay içme yerine su tesisatıyla, elektrikle, fayansla, parkeyle, mobilyayla ve ismini sayamadığım birçok işle uğraşır durur. Tabi lafım esnafımıza değil, bu işi "biliyorum" mantığıyla yapan kişilerdir. Tabiî ki Batmanda mükemmel işini yapan işçi ve esnafımız var, sözüm onlara değil, onlar hakkıyla işlerini yapan değerli işçi ve esnafımızdırlar. 


Bu işi sahtekarlıkla yapan kişilere söylüyorum, vatandaş parayı çöpten kazanıp ev almıyor, belki kamu kurumda yada özel sektörde 30 yıl çalışmış ve kazandığı paranın üstüne kredi çekip başını sokacak ev alacak ve evde tekrardan inşaata başlayacak yazık günah bu insanların vebalı boynunuzda kalır vatandaşı kandırmayın. İnşaat çok önemli sağlam yapılmazsa yarın o bürgün en ufak bir deprem yaşandığında ölümlere bile neden olur, onun için inşaat işinden anlamayan kişiye iş verilmesin. Mesela ben Koçer Ahmet lakaplı bir müttehitle tanıştım adam gerçekten vicdan sahipli "neden?" diyecekseniz, bu müteahhitte 6 blok'lu bir site yapmış ortaklarıyla birlikte toplam 280 daire bu yapmış olduğu dairelerde bazı eksikliler olur normal ama müteahhidimiz, bazı yerlerde yapılan aksaklıklar nedeniyle vicdan azabı duya biliyor. Müşahede ettiğimiz kadarıyla müteahhidimiz de işçilerin çoğundan memnun. Bu nedenle çoğu kez yapmış olduğu inşaatlarda yaşanan bazı küçük aksaklıkları kendi cebinden ve zamanından feragat ederek bunların önüne geçmeye çalışıyor. Bu nedenle yaptığı işler sağlam, kaliteye önem vererek "güven kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim" düşüncesine sahip. Gerçekten de böyle müteahhitlere ;de ihtiyacımız var. Demek istediğim ilimizde layıkıyla işini yapan bu tür müteahhitler var hepside dürüst ve işinde başarılı insanlar. Allah hepsinin işini rast getirsin. HOŞÇA KALIN.



Şehmus USTABAŞI/Batman Gazetesi 


Geri Dön