26 / 04 / 2024

Kamu taşınmazlarının tahsisi!

Kamu taşınmazlarının tahsisi!

Tahsis İşlemleri ile kamu taşınmazların, Kamu idareler için gerekli olanlarının, mülkiyeti Hazine'de kalmak kaydıyla yasal düzenlemeler doğrultusunda ihtiyaç sahibi kamu idaresinin kullanımına veriliyor. İşte kamu taşınmazlarının tahsisi..



Kamu taşınmazlarının tahsisi!

Kamu taşınmazlarının tahsis işlemleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Tahsis İşlemleri; Hazinenin Özel Mülkiyetindeki ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki taşınmazların, Kamu idareler için gerekli olanlarının, mülkiyeti Hazine'de kalmak kaydıyla yasal düzenlemeler doğrultusunda ihtiyaç sahibi kamu idaresinin kullanımına verilmesidir.


Bu çalışmalar, Genel Müdürlüğümüzde Genel Tahsis Dairesi ve Özel Tahsisi Dairesi olmak üzere 2 daire tarafından yürütülmektedir.


GENEL TAHSİS DAİRESİNİN GÖREV ALANLARINA GİREN KONULAR VE İLGİLİ MEVZUATI

1- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13'üncü maddesinin (d) bendi ile 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 47'nci maddesi gereğince, Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden, kamu hizmeti için kullanılması gerekli olanlarının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 10/10/2006 tarihli ve 26315 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik ekinde bulunan (I) sayılı cetvelde sayılan Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerine tahsis edilmesi, tahsis amacının ortadan kalkması veya amaç dışı kullanılması halinde tahsisin kaldırması, tahsis amacının değiştirilmesi.


Bu görevin yürütülmesinde, tahsis ve devir işlemlerinin usul ve esaslarının belirlendiği 10.10.2006 tarihli ve 26315 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkındaki Yönetmelik ile 315 sıra no.lu Milli Emlak Genel Tebliğindeki hükümler uygulanmaktadır.


2- Kültür ve turizm koruma gelişim bölgeleri, turizm merkezleri, kültür ve turizm koruma gelişim alt bölgelerindeki, Hazine taşınmazlarının tahsis işlemlerinin yapılması ve söz konusu bölgeler dışında kalan taşınmazların tasarruf hakkının, 16.5.1986 tarihli ve 19109 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 18/3/1986 tarihli ve 86/10497 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokol hükümlerine göre anılan Bakanlığa bırakılması ile ilgili işlemlerin yapılması.


Bu görevin yürütülmesinde, 4957 sayılı Kanun ;ile değişik 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile 21.07.2006 tarihli ve 26235 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanmaktadır.


3- Hazineye intikal eden veya genel bütçeli kuruluşlarca tasfiye amacıyla Bakanlığımıza devredilen taşıtlardan, kullanımı uygun görülenlerin Bakanlığımızın ilgili birimlerine tahsisi işlemlerinin yürütülmesi.


Bu görevin yürütülmesinde, 237 sayılı Taşıt Kanunu ile 140 sıra no.lu Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri uygulanmaktadır.


Tahsis Daireleri kendi görev alanları ile ilgili olarak ortaya çıkan ve yargıya intikal eden veya etmeyen ihtilafların sulh yoluyla çözümüne ilişkin işlemleri de yürütmektedir.



Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik!



Geri Dön