26 / 04 / 2024

Kamu Yararı Kararı nedir?

Kamu Yararı Kararı nedir?

Kamu Yararı Kararı nedir?: Bir taşınmazın İdare tarafından kamulaştırılabilmesi için o taşınmazın kamu yararı taşıdığı kanaatine varılması gerekiyor. Bunun için alına karara ise "kamu yararı kararı" deniyor...




Tüm kamu kurumları, her türlü idari işlemlerinde kamu yararını en üst düzeyde gözetmek zorundadırlar. Bu demektir ki bir kamu kurumu (idare), bir idari işlem (örneğin kamulaştırma) yapıyorsa o işlemin yapılmasında mutlaka kamu yararı bulunmalıdır. Aksi takdirde söz konusu işlem hukuken sakat bir işlem oluyor ve iptali için idari mahkemelerde dava açılabiliyor.


Kamu Yararı Kararı nedir?


2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre, kamulaştırma yetkisi olan bir kamu kurumu (idare), belirli bir taşınmaz malı kamulaştırmaya girişmeden önce, o taşınmaz malın kamulaştırılmasının kamunun yararına bir işlem olduğunu gösteren bir karar alır. Bu karara "kamu yararı kararı" deniyor. Alınan kamu yararı kararının, ilgili onay merci tarafından da onaylanması gerekiyor. Örneğin belediye encümeni tarafından alınan bir kamu yararı kararı ilçelerde kaymakam, illerde ise vali tarafından onaylanmak zorundadır. Aksi takdirde hüküm ifade etmiyor. Kamulaştırma sürecinin başladığı an, kamu yararı kararının ilgili onay merci tarafından onaylandığı andır denilebilir.


Kural olarak, kamu yararı kararı alınmadan ve onaylanmadan kamulaştırmaya başlanamıyor. Ancak bazı hallerde bunun aksi mümkündür: Bir bakanlıkça onaylanmış özel plan ve projeye dayanılarak bir hizmet, yapı veya tesis yapılması halinde kamulaştırma işlemi için kamu yararı kararı alınmasına ve onaylanmasına gerek yoktur. Bu gibi durumlarda sadece kamulaştırma işlemine başlama kararı alınır ki buna "kamulaştırma işlemi kararı" da denir.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön