18 / 04 / 2024

Kamuda 3 tasarruf hamlesi kapsamında lojmanlar satılacak!

Kamuda 3 tasarruf hamlesi kapsamında lojmanlar satılacak!

Kamuda 3 tasarruf hamlesi başlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu 'nun talimatıyla, lojmanlar satılacak. Makam aracına kriter gelecek. Kamu binalarında kiradan çıkılıp, şehir dışına yapılacak kampuslara taşınılacak





Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla, lojmanlar satılacak. Makam aracına kriter gelecek. Kamu binalarında kiradan çıkılıp, şehir dışına yapılacak kampuslara taşınılacak


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanlığı'nda aldığı brifingde karşılaştığı kamu harcamaları sonrası tasarruf talimatı verdi. Kamu harcamalarının devlete maliyetinin azaltılması için 3 alanda öncelikli olarak tasarruf hamlesi için düğmeye basıldı. 


Yüksek bedel

Öncelik, şehir merkezinde kiralanan ve yüksek kira bedelleri ile kamuya önemli külfet getiren kamu binaları olacak. Bu binalar şehir dışına yapılacak dev kamu kampuslarına taşınacak. Bu adımın yanında bir diğer önemli adım da lojmanların satışı olacak. Ülke genelindeki tüm lojmanlar satılacak. Yalnızca doğu ve güneydoğuda bazı lojmanlar güvenlik gerekçesi ile kullanıma devam edecek. Yıllardır bekleyen kamu araçlarında da tasarruf adımı atılacak, tüm kurumlarda kamu aracı kullanımına sınırlama getirilecek, makam araçları için fiyat ve yakıt tüketimi kriterleri göz önüne alınacak. İşte Davutoğlu'nun Maliye Bakanlığı'na verdiği tasarruf talimatının ayrıntıları:

DEV KAMPUSLAR: Şehir içinde yeni nesil binalarda kiracı durumunda bulunan tüm kamu kurumları şehir dışlarındaki kamu kampuslarına taşınacak.  TOKİ  aracılığı ile yapılacak bu kampuslar sayesinde kamunun kira yükü ortadan kaldırılacak. Ankara'da kiracı durumunda bulunulan binalara aylık 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında kira ödeniyor. İşte bu faturanın acil gereğinin yapılması için düğmeye basılırken, şehir içinde kalan ve yenilenmeye muhtaç bakanlık ve kurum binalarının da bir an önce şehir dışında yapılacak bakanlık kampuslarına taşınması için çalışma başlatılacak. Şu ana kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı şehir merkezi dışında olan binalarına taşındı. Dağınık durumda bulunan diğer bakanlıklar ile kiracı diğer kamu kurumları da benzer yöntemleri izleyerek kamu masrafını azaltacak. 

LOJMAN DEVRİ SONA ERİYOR: Atılacak bir diğer adım ise lojmanların satışı olacak. Uzun yıllardır tartışılan ancak bir türlü tam anlamıyla gerçekleşemeyen lojman satışı için de düğmeye basıldı. Şehir merkezlerindeki lojmanlardan başlayarak, devlet elindeki tüm lojmanları satacak. Yalnızca güvenlik gerekçesi ile doğu ve güneydoğudaki lojmanlar satılmayacak. Bu adım ile de hem gelir sağlanacak hem de devletin omuzlarındaki bu yük de kalkmış olacak. 

ARAÇLARA KISITLAMA: Son adım ise kamu araçlarında gerçekleşecek. Her yıl milyonlarca lira masrafa neden olan kamudaki araç kiralama ve araç alımlarına kısıtlama getirilecek. Her kuruma kriterlerine göre araç sayısı sınırı belirlenecek. Ayrıca, alınan araçlara ve özellikle makam araçlarına marka ve yakıt tasarrufu açısından kriterler getirilecek. Yüksek motorlu, fazla yakan araçların alımının önüne geçilecek.




Yeni Asır


Geri Dön