23 / 04 / 2024

Kamulaştırma işlem sırası!

Kamulaştırma işlem sırası!

Kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi için yapılıyor. Peki, kamulaştırma işlem sırası nedir?



Kamulaştırma işlem sırası!

4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa dayanılarak yapılan kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor.


Kanunen kamulaştırmanın belediye tarafından yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. Örneğin; Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.


Peki, kamulaştırma nasıl yapılır? Kamulaştırma işlem sırası nasıl işler?


Kamulaştırma işlem adımları:

İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların kamulaştırılması gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı Kamulaştırma Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına karar alınır.


Karara müteakip, 4650 Sayılı Kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 7. maddesine göre tapu kütüğüne idari kamulaştırma şerhi işlettirilir.


Tapu Sicil Müdürlüklerinden taşınmazların mülkiyet belgeleri alınarak, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunun 8. maddesine göre Belediye bünyesinde oluşturulan Kıymet Takdir Komisyonunca kıymet takdirleri yaptırılır.


Taşınmaz maliklerine, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 8. maddesine göre taşınmazının pazarlıkla satın alınması hususunda tebligat yapılarak yine 8. maddeye göre oluşturulan Uzlaşma Komisyonu’na davet edilir, uzlaşma sağlanması durumu tutanak ile tespit edilir.


4650 Sayılı kanunla değişik 2942 Sayılı Kanununun 8.Maddesine göre taşınmaz malikleri ile Uzlaşma Komisyonu’nda bedelde uzlaşma sağlanması halinde, Uzlaşma Tutanağında belirlenen bedelin ödeneği Hesap İşleri Daire Başkanlığı’nca taahhüt altına alınarak, Belediye Encümeninden, satın alınması hususunda Encümen kararı alınır.



Kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön