25 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır?

Kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır?

Anayasa ve yasalara uygun bir kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyarsa kamulaştırmasız el koymuş sayılıyor. Peki, kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açı



Kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır?

Özel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmaz bir mala kamu hizmeti için ihtiyaç duyan ve kamulaştırma yapma yetkisine sahip olan idareler kamu yararının bulunduğu durumlarda Anayasanın 46. maddesindeki koşullara uyarak ve parasını peşin vermek suretiyle kamulaştırma yapabilirler. 


Anayasa ve yasalara uygun bir kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyarsa kamulaştırmasız el koymuş sayılıyor.


Gayrimenkulüne bu şekilde el konulan malikler, ilgili idareye bir dilekçe ile "Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat İstemi" için dava açabiliyor. Peki, kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır?


Kamulaştırmasız el atma davası görevli mahkeme:

24.05.2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Bazı Kanunlar İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 21. maddesiyle  Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. maddesine şu hüküm eklenmiştir. 


Buna göre: “Uygulama imar planlarında umumi hizmetlere ve resmî kurumlara ayrılmak suretiyle veya ilgili kanunların uygulamasıyla tasarrufu kısıtlanan taşınmazlar hakkında, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununda öngörülen idari başvuru ve işlemler tamamlandıktan sonra idari yargıda dava açılabilir. 


Bu madde hükümleri karara bağlanmamış veya kararı kesinleşmemiş tüm davalara uygulanır. Kararı kesinleşen davalara ise, bu maddenin yalnızca sekizinci fıkra hükümleri uygulanır”. 



Kamulaştırmasız el atma dava dilekçesi 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön