25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Asyalıların radarında!

Kanal İstanbul Asyalıların radarında!

Türkiye, yabancı yatırımcıların yakın takibinde. Yenilenebilir enerji, müteahhitlik yatırımlarına talip olan Avrupalı ve Asyalı büyük holdingler, dev projelerde yer almak için sıraya girdi. 



FETÖ’nün darbe girişimini, PKK’nın terör eylemlerini, iç ve dış mihrakların ekonomik saldırılarını püskürten Türkiye, yabancı yatırımcıların radarında Mega projeler için sıraya giren Avrupalı ve Asyalı şirketler, yeni yatırımlar için zemin hazırlıyor. 

Yeni Akit Gazetesi'nden Buğra Kadran'ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, bu projelerden Kanal İstanbul için Çinli, Japon ve İtalyan şirketlerin kapılarını çaldığını söyledi. Ermut, “Daha ihale yapılmadı, temel atılmadı ancak yabancılar akın akın gelip kapımızı çalıyor” diye konuştu.

Asyalı şirketler Kanal İstanbul'la ilgileniyor

Asyalı şirketlerin Kanal İstanbul projesiyle yakından ilgilendiğini söyleyen Ermut, “Yeni yeni yatırım çektiğimiz Çin’den ve Japonya’dan saygın şirketler projenin detaylarını merak ediyor, bize başvurup danışıyor” açıklamasında bulundu. Detayların belli olmasının ardından hangi alanlarda yatırımlar yapılacağını söyleyen Ermut, şu açıklamalarda bulundu: “Böylece Kanal İstanbul’da kimlerin yer alıp almayacağını göreceğiz. Şu anda Asyalılar gibi Avrupalılar da proje için bize müracaat ediyor. Ülkemize önem veren İtalyanlardan art arda sorular geliyor. Müracaat eden firmalar, daha çok müteahhitlik, nakliye ve depolama gibi sektörlerde faaliyet yürütüyor. Kuşkusuz söz konusu sektörlere yenileri eklenecektir. Kanal İstanbul’un yeni imkânlar sunup sunmayacağı, hangi alana ne tip yatırımların yapılacağını tahmin etmek kolay değil. Ama projenin ciddi yatırımlar getireceği, ekonomimize önemli katkı yapacağı muhakkak.”

Yabancı yatırımlarının giderek arttığını söyleyen Ermut, bunda Türkiye’ye duyulan güvenin büyük rol oynadığını söyledi. Ermut, “Yabancı yatırımlarında başarılı bir grafik çiziyoruz. 2017’nin ilk 9 ayında 7,7 milyar dolar yatırım çekmiştik. Bu rakam 2018’in aynı döneminde 8,1 miyar doları buldu. Eylül ayında gelen bu iyi haber morallerimizi artırdı” açıklamasında bulundu.

Yabancı yatırımlarında artış trendi 

Yabancı grupların Türkiye’ye gelişinin devam ettiğini aktaran Ermut, “İnşallah 2018’de iki haneli rakamlarla tamamlanacak. Geçen sene 11 miyar dolar olan yatırım tutarı aşılacak” öngörüsünde bulundu. Ermut, “Yabancı yatırımlarında artış trendi 2019’a da olumlu etki edecek. Ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler, atılan adımlar meyve verecek.  İnşallah birinci ve ikinci çeyrekte ivme yakalayacağız, 2019’u çok daha iyi rakamlarla kapatacağız” dedi.

Avrupalı firmalar ön planda

Avrupalı şirketlerin yatırımlarda ön plana çıktığını söyleyen Ermut, şu açıklamalarda bulundu: “Şu anda Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda gibi ülkeler ön planda. Ama 10 yıldır Japonya, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinden de yatırım çekiyoruz. Yani gitgide yatırım ve ticaret pazarlarımızda çeşitlenme görüyoruz. Bu çok iyi bir tablo. 2008 krizinin Avrupa’yı vurduğu, ülkemize gelen yabancı yatırımlarında belirgin bir daralma görüldüğünü hatırlıyoruz. İşte onun için başka ülkelerden ve pazarlardan yatırım çekmeye çalışıyor, bu yolla ekonomik saldırılara ve sıkıntılara karşı dayanıklılığımızı arttırmayı amaçlıyoruz.”

2002’de 15 milyar dolar olan yabancı yatırımlarının 200 milyar dolara ulaştığını anlatan Ermut, “Bize gurur ve umut veren bu ivmede reformlarımızın yatırım ortamını iyileştirmemizin payı büyük” diye konuştu. Ermut, yabancı firmaların önünü açacak adımlar atmaya devam edeceklerini kaydetti.

2019 daha iyi olacak

2019’un 2018’den daha iyi olacağını söyleyen  Ermut, “Allah korusun, global ve bölgesel anlamda ciddi bir sıkıntı ya da gerginlik vuku bulmadığı müddetçe gelecek senenin bu seneden daha güzel olmaması için bir engel yok. Tabii yatırımlarla yakından alakalı olan alanlardan olumlu haberler geliyor. Bu anlamda turizm önemli bir örnek.  Artan turist sayısı güvenlikle ilgili kaygıların azaldığını gösterdiği gibi yabancı yatırımları pozitif etkileyecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı. 

Kanal İstanbul çalışmalarında sona gelindi!


Geri Dön