27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmiyor!

Kanal İstanbul, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmiyor!

Son günlerin en çok tartışılan projesi Kanal İstanbul'la ile ilgili açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Kanal İstanbul Projesi, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmiyor" dedi...



AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde MKYK toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul Projesi 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Savaş gemilerinin Kanal İstanbul'dan geçip geçmeyeceği, şayet geçecekse Montrö Anlaşmasına aykırı bir durum oluşup oluşmayacağı" sorusuna Ömer Çelik, şu cevabı verdi:

"Burada kesin olan Kanal İstanbul, herhangi bir şekilde Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile herhangi bir şekilde çelişmiyor. Buradaki seyrüsefer serbestisi aynen korunacak. Geçişlerde Montrö ile sağlanan seyrüsefer serbestisine aykırı bir durumun hiçbir şekilde söz konusu olmayacağını ifade etmek isterim. Bu proje tamamlandıktan sonra da tabii ki boğazlar, Montrö Sözleşmesi temelinde gemi trafiğine açık olmaya devam edecektir. Kanal İstanbul'daki uygulamanın herhangi bir şekilde Montrö ile çelişmeyecek şekilde yönetilmesi konusunda irademiz vardır ve bu şekilde yönetilecektir."

Televizyon kanallarında Kanal İstanbul'la ilgili çok sayıda tartışma programı olduğunu anımsatan Çelik, konuşmasına şu şekilde sürdürdü;

"Bu tartışma programlarında da bir Montrö söyleniyor ama altında, içinde ne var çok kişi de bunu okumuyor. Murat Bardakçı Hocamız bir ironi yaparak 'Aslında bu yapılan işler Kadeş Antlaşmasına da aykırı' diye. Kadeş Antlaşması 1296'da. Yukarıdan aşağı maddeleri yazdı Ayastefanos dahil olmak üzere. Burada anlatmak istediği şey bu ironiyle ile bir sürü bir yaklaşımdan bahsediyor ama Montrö'nün içine bakıp da 'buraya ne uygundur, ne değildir?' diye bir analiz yapılmıyor.

Çoğu kez de ters bir şey söylendiğinde sadece bu proje yapılmasın diye, bütün gerekçeleri tükettikten sonra çevre ve diğer konularla ilgili bazı gerekçeler tükenince bu sefer ortaya Montrö ile ilgili bir konu getiriyorlar. Tabii Montrö meselesi devlet düzeyinde... Dışişleri Bakanlığının ilgili dairelerinin verdiği görüşler var, Milli Savunma Bakanlığının verdiği görüşler var. Bunların hepsi daha bu projeye başlarken tartışılmış, bununla ilgili kararlar verilmiş bir durumdadır. Bir, Kanal İstanbul'un yapılması Montrö Sözleşmesine aykırı değildir. İki, Kanal İstanbul yapıldıktan sonra da Montrö Sözleşmesine uygun olarak, Türkiye'nin herhangi bir hak kaybına uğraması gibi bir şey söz konusu olmayacak şekilde süreç yönetilecektir."

Kanal İstanbul, Montrö’nün dışında mı?

İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan Arapça 'Kanal İstanbul' mesajı!

Kanal İstanbul, Çin medyasının ve yatırımcısının gündemi oldu!
 


Geri Dön