16 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesinin ihalesi ne zaman yapılacak?

Kanal İstanbul projesinin ihalesi ne zaman yapılacak?

Çılgın proje Kanal İstanbul'a ilk kazmanın vurulacağı tarih belli oldu. Peki Kanal İstanbul projesinin ihalesinin ne zaman yapılacağı belli mi?



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Sevilay Yılman bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesini kaleme aldı. 

İşte Sevilay Yılman'ın 'Kanalın ucu göründü de peki ya sonu?' başlıklı yazısı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün grup toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Kanal İstanbul projesinin hayata geçirileceği konusundaki ısrarını yineledi.

Ve memleketteki bilim insanların, tarihçilerin, diplomatların hayata geçirilmesini istemediği ve "çılgın" diye nitelendirilen projede temel atma tarihi de belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin temel atılma tarihinin 26 Haziran olarak belirlendiğini açıkladı. Yani Kanal İstanbul projesinin ucu göründü ancak sonu görünüp görünmeyeceği belli değil.

Kanal İstanbul projesinin ihalesi ne zaman yapılacak?

Belki de eninde sonunda sağduyu, mantık ve bilim kazanır ve Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilme ihtimali azalır. 

Çünkü ortada henüz Kanal İstanbul'la ilgili bir proje bulunmuyor. Bir projenin gerçekten proje olarak onay görmesi için o projenin kaç metre uzunluğa sahip olacağı, üzerinde kaç tane köprü yapılacağı, kaç senede tamamlanabileceğinin hesaplamalarının yapılmış olması yeterli olmaz.

Esas gerekli durum, kim tarafından yapılacağı, nasıl, hangi koşullarda ve ne kadara mal olacağının belirlenmesi. Bu durumda da ihalesinin yapılmış olması gerekli. ;Ancak şu an ortada öyle bir durum yok.

Ancak hangi şirketin veya şirketlerin ihaleye katılıp katılmayacağına ilişkin bazı söylenti ve dedikodular yayılıyor fakat bunların hepsi laf-ı güzaf çünkü ortada resmi olan bir veri bulunmuyor.

Peki Kanal İstanbul projesi için neden acele ediliyor? Çünkü hem "Yapılacak mı yapılmayacak mı?" belirsizliğinin bitirilmesi, öte taraftan ise hem içeriye hem dışarıya; kararlılık mesajı veriliyor. 

Yani 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirileceği belirtilen Kanal İstanbul projesinin temel atma töreni aslında sembolik. 

Kulislerde dolaşan iddialara göre; genel seçime az bir süre kalmışken yerli ya da yabancı yatırımcı şirket bu yükün altına girmeyi istemiyor.

Naci Görür açıkladı: Kanal İstanbul depremi tetikler mi?

Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran'da atılıyor!


Geri Dön