26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan firma hakkında 4 iddia!

Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan firma hakkında 4 iddia!

Kanal İstanbul Projesi için ÇED raporu hazırlayan firma hakkındaki bazı iddialar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tekin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kanal İstanbul Projesi için ÇED raporu hazırlayan firma hakkındaki bazı iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tekin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tekin, ''Tartışmaların odağındaki Kanal İstanbul projesi için hazırlanan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlayan  Ankara  merkezli bir firmanın, bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 adet ihale aldığı ve firma sahibinin BOTAŞ’taki yolsuzluk davasından 3 yıl 4 ay ceza aldığı yönündeki iddialar kamuoyuna yansımıştı.

Firma sahibinin, kendi santrali de dahil olmak üzere birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan kişi olduğu iddia ediliyor. Bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED raporunu kendi şirketine hazırlatan firma sahibinin, BOTAŞ'taki yolsuzluk davasında tutuklu olarak yargılandığı da biliniyor. "Tuz Gölü su hattı, müşavirlik, çevre ve depolama" ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle 10 ay, "Tuz Gölü çevre ihalesi kapsamında rüşvet suçunu işledikleri" gerekçesi ile 3 yıl 4 ay ceza aldığı, daha sonrasında ise serbest bırakıldığı iddia edilmektedir.'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in soruları:
1- Bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED raporunu kendi şirketine hazırlatarak tüm yasal ve etik zorunlulukları yok sayan daha önce birçok olayda adı geçen bu firmaya yatırım maliyeti 75 milyar lira olan bir projenin ÇED raporunu hazırlatmayı etik buluyor musunuz?

2- Bahse konu Mühendislik isimli firmanın bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 adet ihale aldığı iddiası doğru mudur? Bu ihaleler hangileridir?

3- BOTAŞ'taki yolsuzluk davasında yargılanan firma sahibinin, "Tuz Gölü su hattı, müşavirlik, çevre ve depolama" ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle 10 ay, "Tuz Gölü çevre ihalesi kapsamında rüşvet suçunu işledikleri" gerekçesi ile 3 yıl 4 ay ceza aldığı iddiası doğru mudur?

4- Daha önce olumsuz ÇED raporu almış bazı projelerin, bahse konu firmanın devreye girmesi sonucu ÇED raporun olumluya döndüğü iddia edilmektedir. Bu firmanın devreye girmesi sonucu, ÇED raporunun kabul edildiği toplam kaç proje bulunmaktadır?


Geri Dön