16 / 04 / 2024

İstanbul Barosu, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu mahkemeye taşıdı! 

İstanbul Barosu, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu mahkemeye taşıdı! 

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun onaylanması üstüne İstanbul Barosu, raporun iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. İstanbul Barosu'nun mahkemeye sunduğu dilekçede, "ÇED olumlu kararı hakkında yürütmenin durdulması ve iptal edilmesi gerekmektedir" denildi...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kanal İstanbul projesiyle ilgili ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. İstanbul Barosu da Kanal İstanbul Projesi için olumlu yönde verilen ÇED raporunun iptal edilmesi için İdare Mahkemesine başvuruda bulundu.

Sözcü Gazetesi'nden Can Özçelik'in haberine göre, İstanbul Barosu adına İdare mahkemesine verilen dilekçede, “Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapılması öngörülen kanal projesinin getirisi ile yapacağı tahribat ve bu tahribatın ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutları bilimsel ve teknik düzeyde uzman bilim adamları tarafından uygun görülmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Boğazı çevresindeki yerleşim alanlarını akaryakıt, doğalgaz, amonyak tankeri kazalarından ve yangınlarından korumak için kanal açmanın, yeni yerleşim alanları yaratarak aynı tehlikenin öteye kopyalanması olduğunun belirtildiği dilekçede, “Başta uluslararası hukuk, Anayasa ve ulusal mevzuat omak üzere kamu yararına aykırı olarak bilimsel teknik ve standartlar esas alınmadan hazırlanan ÇED raporları kabul edilemez. Bu nedenle ÇED olumlu kararı hakkında yürütmenin durdulması ve iptal edilmesi gerekmektedir” denildi. Dilekçede, söz konusu yargılamanın duruşmalı olarak yapılması da talep edildi.

Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun iptali için dava açıldı!

Kanal İstanbul'a AYM vizesi!

 


Geri Dön