19 / 03 / 2024

Kanal İstanbul’un ÇED ve etüt projelerinde sona gelindi!

Kanal İstanbul’un ÇED ve etüt projelerinde sona gelindi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği ilk 100 günlük eylem planı içerisinde bulunan Kanal İstanbul’da ÇED ve etüt projelerinde sona gelindi.



 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ilk 100 günlük eylem planı içerisinde bulunan Kanal İstanbul’da ÇED ve etüt projelerinde sona gelindi. Hürriyet gazetesinden Eray Görgülü'nün haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul için 1/100 bin ölçekli planların hazırlığını yürütürken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da ihale çalışmalarını da hızlandırdı.

Yap-İşlet-Devret Modeli için ihale hazırlıklarını sürdüren bakanlık gemi geçişlerinden elde edilecek olan gelir modelleri üzerinde de detaylı bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Bakanlık yetkililerinin çalıştığı uygulamaya göre İstanbul Boğazı’ndan geçerek Türk kıyılarına yanaşacak gemilere tanınan demirde bekleme süresi için alınan ücretler ile verilen kılavuzluk hizmetlerinin ücretleri Çılgın Proje Kanal İstanbul’dan geçen gemiler için düşürülecek. Uygulamada öncelik ağır yük ve tehlikeli madde taşıyan gemilere verilecek İstanbul Boğazı’ndan geçişler Montrö Anlaşması’na bağlı olarak ücretlendirilirken, Kanal İstanbul projesinden geçiş ücretlerini ise Türkiye belirleyebilecek. Kanaldan günlük 150-160 geminin geçmesi planlanırken yıllık geçen gemi sayısının ise 50 bini aşması bekleniyor.


Geri Dön