23 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un imar çalışmalarında son durum ne?

Kanal İstanbul'un imar çalışmalarında son durum ne?

Kanal İstanbul'un çevresi için düzenlenen imar çalışmalarının bir bölümü tamamlandı. İşte çılgın projenin imar çalışmalarında son durum. 



Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz haftalarda temel atma işlemi yapılan Kanal İstanbul için ihale süreci henüz başlamadı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre çılgın proje olarak isimlendirilen proje için imar çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, rezerv yapı alanı olarak belirlenen alanda yapılaşmayı belirleyecek olan yedi etaplık 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarından üçüne onay verdi. 

Arnavutköy ilçesinde bulunan ve yapılaşmaya açılan milyonlarca metrekare araziler belirlendi be inşaat hakkı tanınan parseller belli oldu.

Yatay mimari ile inşa edileceği söylenen 500 bin nüfuslu Yenişehir projesinin ilk üç etabında toplam büyüklüğü 7 milyon metrekareye ulaşan 200'den fazla parsele zemin + 14 kat onayı verildi. Yenişehir’de bulunan diğer parsellere ise yapılaşma izni zemin + 2 veya zemin + 3 kat olmuştu. 

Kanal İstanbul un imar çalışmalarında son durum ne?

Boyalık, Baklalı, Çilingir, Dursunköy, Sazlıbosna bölgelerinde yer alan ve büyüklükleri 700 ile 414 bin metrekare arasında değişen ve en fazla inşaat izni verilerin arazilerin değerleri son çalışmalar sonrasında iki katına çıktı. 

Önceki planlamalar nasıl yapıldı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kanalın çevresine inşa edilecek “Yenişehir” için 23 Aralık 2019'da “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” düzenlemesine onay vererek askıya çıkarmıştı. Yapılan itirazlar sonrasında 22 Haziran 2020’de plan yeniden düzenlenmişti.

Haziran ayında gerçekleşen düzenleme ile yaklaşık 37 bin hektarlık alanın yer aldığı Yenişehir’in tüm imar uygulamaları için resmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verilmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Yenişehir”in planlarına Mart 2021’de son düzenlemeler yapılarak askıya çıkarıldı.

 

Kanal İstanbul ne zaman açılacak?


Geri Dön