25 / 04 / 2024

Galataport projesinin inşaat çalışmalarında son durum ne?

Galataport projesinin inşaat çalışmalarında son durum ne?

Galataport projesi dünyanın en özel yerlerinden biri olan, İstanbul'un merkezi Karaköy sahilinin 1.2 kilometre uzunluğundaki kıyısında hayata geçiriliyor. Peki projenin çalışmalarında son durum ne? Genel Müdür Erdem Tavas, projedeki son durumu paylaştı...



Galataport projesi dünyanın en özel yerlerinden biri olan, İstanbul'un merkezi Karaköy sahilinin 1.2 kilometre uzunluğundaki kıyısında hayata geçiriliyor. 

Dünya Gazetesi'nden Yasemin Salih'in haberine göre; projenin ihalesini 2013'te 702 milyon dolara kazanan Doğuş, İstanbul Salıpazarı Liman Sahası'nın işletmesini 30 sene boyunca üstlendi. Projedeki ilk kazma 2016 yılında vuruldu. Fakat aradan geçen sürede pek çok olay yaşandı. Bunların en büyüğü hiç kuşkusuzbütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını oldu. Salgından önce ilk kruvaziyer gemisinin 2020 Nisan'da limana yaklaşacağına dikkat çeken Genel Müdür Erdem Tavas, projeye ilişkin son duruma dair açıklamalarda bulundu. İşte Tavas'ın o açıklamaları...

Galataport projesinin inşaat çalışmalarında son durum ne?

Pandemi birçok alanda olduğu gibi sizin de açılışınızı erteletti. Neler yaşandı Nisan 2020'den bu yana? 

Burası kruvaziyer turizminin dünyada önemli destinasyonlarından biri olacaktı. Planlarımızı buna göre yapmıştık. Sadece Karaköy değil, tüm Tarihi Yarımada’nın ekonomisi ve sosyal hayatı için önemli bir proje olarak üzerinde çalışıyorduk. Ancak pandemiyle kruvaziyer turizmi tamamen kesildi neredeyse. Elbette bu gecikme bizim için kayıplara yol açtı. Örneğin 4 bin kişilik bir ekiple çalışıyorduk burada. Sayı yarı yarıya indi. Ben her gün buradaydım ancak çalışmalar elbette yavaşladı. Taşeronların tüm kayıplarını karşıladık. Bu arada inşaat maliyetleri tüm dünyada hızla yükseldi. Düşünün biz burayı 702 milyon dolara aldık ihalede, kredi kullanarak peşin ödemeler yapıldı. Gecikme elbette bize faiz yükü olarak maliyet getirdi. Gemilerin gelmemesi Galataport için ciddi bir gelir kaybına neden oldu. Karlılık beklentimiz de etkilendi. Kruvaziyer turisti günlük 60 dolar harcıyor. Ana liman şehrinde yaptığı harcamanın ise 320 dolar olduğu belirtiliyor. Böyle düşünülürse bu kayıp sadece Galataport İstanbul'un değil, tüm bölge turizminin kaybı.

Şu anda inşaatta hangi aşamadasınız? 

Terminal kısmı bitti. Liman işletme belgesi alındı. İlk geminin temmuz ayında gelmesi bekleniyor. Temmuz için hazırlık yapıyoruz. Elbette bu arada beklenmeyen bir durum olur mu artık bunu kestiremiyoruz. Gelmesi planlanan ilk geminin çıkışı Yunanistan, Girit. Oasis'lerden biri gelecek. 8 bin kişilik gemiler bunlar. Akdeniz çanağında dolaşan gemiler buraya gelecek. Bu liman da en gidilebilir lokasyonlardan biri olarak öne çıkıyor. Galataport devreye girince İstanbul, dünya kruvaziyer destinasyonları sıralamasında 8'inci sıradan 6'ncılığa yükseldi. Diğer yandan önemli tarihi binaların yer aldığı bir projenin içindeyiz. Bunların restorasyon çalışmaları devam ediyor. Pandemi döneminde çalışmalarımızı sürdürdük. Restorasyonlar çok titiz ilerledi. Birçok sürprizle karşılaştık. 112 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Bir anda yeni bir şey çıkıyor, onu kazıyorsunuz, çalışmanın seyri değişiyor. Tophane Saat Kulesi ve Paket Postanesi bitti. Projede çok fazla açık alan var. Pandemide bu bizim için bir şans oldu. Mahalle tarzı bir çalışma yaptığımızdan açık havada işleri yürütebildik. Diğer yandan pazarlama anlamında da hiç boş durmadık. Bütün uluslararası mecralarda aktif pazarlama yaptık. Birçok ödül aldık.

Galataport projesinin inşaat çalışmalarında son durum ne?

Başta Peninsula olmak üzere birçok yabancı markanın da yer alacağı bir proje olduğunu açıklamıştınız. Gecikme nedeniyle markalardan iptal edenler oldu mu? 

Pandemi birçok sektörü kötü etkiledi. Terminal tarafında kiralama alanlarının neredeyse tamamı dolu. Markalar çalışmalarını sürdürecek. Diğer yandan turizm bu dönemde en kötü etkilenen sektörlerden biri. Peninsula da bu dönemde Bir zorluk çekti ancak İstanbul'a, Boğaziçi'ne, bu bölgeye çok inanıyorlar. O nedenle bir iptal kararı gelmedi. Bu bizim için önemli çünkü bilindiği gibi proje yatırımının 150 milyon Eurosunu onlar karşılamıştı. Diğer yandan bazı markalar pandemide çok zorlandı ve iptal etti elbette. Bazılarının yerini doldurduk, bazılarının ise dolduramadık. Devam edenlerle koşulları iyileştirdik. Hepimiz aynı gemideyiz çünkü. Bir taraftan da ofis kısmında önemli iptaller oldu. Çok büyük bir yabancı grup, kayda değer bir alanı kiralamak üzereydi, vazgeçtiler.

Hafriyatlarımızı denize dökmedik

Bu proje tarihi siluet ve çevrecilik açısından da eleştiriler alıyor. Nedir bu hafriyat meselesi örneğin? 

Burada önemli tarihi değerler var. Her birinin restorasyonunda büyük özen gösteriyoruz. Hatta Tophane'deki saat kulesi zamanla yerin altında kalmıştı. Onu hidrolik krikolarla kaldırdık. Etrafındaki meydanı düzenledik. Burası bir müze-meydan olacak. Yaptığımız çalışmalarla bölgenin sanat alanının yüzde 72 büyümesi öngörülüyor. Bunlar bizim için önemli konular. Tüm restorasyonun tamamlanması 2022'yi bulacak. İşin bu kısmını aceleye getirmiyoruz. Diğer yandan Marmara Denizi'nde başlayan müsilaj (deniz salyası) sorununun Galataport İstanbul'a bağlanmasını üzüntüyle takip etmekteyiz. Bazı haberlerde iddia edildiği gibi Galataport İstanbul inşaat alanından çıkarılan hafriyatın Marmara Denizi'ne boşaltılması söz konusu değil. Projemizin başında hafriyat planlamamızı yaparken karbon ayak izimizi minimumda tutabilmek adına projenin lokasyonundan dolayı çok daha zor olmasına rağmen kara yoluyla taşıma seçeneği ile ilerledik. Tüm hafriyat kara yolu ile, bölgedeki trafiğe ve çevre temizliğine olumsuz etki etmeyecek önlemler ve uygulamalar çerçevesinde ilgili kamu otoritelerince belirlenen alanlara taşınmıştır. Projemizde hiçbir endüstriyel atık su bulunmadığı gibi endüstriyel atık su arıtma tesisimiz inşaat aşamasının başından bu yana çalışmaktadır. Deniz ekolojisi, işletme dönemimizde de ana odak noktamız olmayı sürdürecek.

Galataport projesinin inşaat çalışmalarında son durum ne?

Temmuz'daki açılış için sağlık ve güvenlik tedbirleri, izinler alındı mı?

Ever, gerek gümrük tarafından gerekse sağlık açısından bütün tedbirleri alıyoruz. İstanbul Havalimanı'nda yasaların getirdiği hangi önlemler alınmışsa hepsini aldık. Şu anda test kioskları yok. Termal kameralar yerleştirildi. Gemi yolcularına zaten testler yapıldığı için şu anda ek önlemler üzerinde bir çalışmamız yok. Bir COVID Liman Kitapçığı hazırladık. Ulusal ve uluslararası tüm tedbirleri, kuralları uyguluyoruz. Pandeminin başında buraya gelmek isteyen gemi oldu ama biz henüz erken diye tedbirli davranmak istedik ve kabul etmedik. Ayrıca Güvenli Turizm Tesisi sertifikamızı da geçen hafta aldık.

Karaköy Galataport ile uçuşa geçti!

Galataport projesinin çalışmalarında son durum ne?


Geri Dön