29 / 03 / 2024

Kanal İstanbul’un önemi bir kez daha ortaya çıktı!

Kanal İstanbul’un önemi bir kez daha ortaya çıktı!

İstanbul Boğazı'nda dün yaşanan gemi kazasının yankıları devam ederken, uzmanlar yaşanan sıkıntının sadece tarihi yalının parçalanmasıyla kalmadığını söylüyorlar. 



Genç Denizciler Dayanışma Derneği Başkanı Kaptan Umur Zamanoğlu, dün İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi kazasında temel sebebin insan faktörü olduğunu dile getirdi. Kılavuz kaptanın tüm uyarılarına rağmen gemi kaptanının bunları dinlemediğini sözlerine ekleyen Zamanoğlu, "Kanal İstanbul tamamlandığında bunların hiçbiri yaşanmayacak" dedi.

"Kaptanların 'sorumluluk bende' deme hakkı var"
Geminin makine dairesinde yaşanan arızanın geminin durmasını engellese de farklı yollarla geminin durdurulabileceğini anlatan Zamanoğlu, şöyle devam etti:

"Otomobille yolda giderken aniden motorun stop ettiğini düşünün. Bu gemide yaşanan olay da bu. Kılavuz kaptan 'demir atalım' diyor. Yani el frenini çekelim gibi düşünün bunu. Telsiz kayıtlarında da anlaşılacağı üzere kaptan 'sorumluluk bende' deyip buna yanaşmıyor. Halbuki o sırada kılavuzu dinlese bunların hiç biri yaşanmadan gemi durdurulabilirdi. Maalesef mevcut yasalar gereği kaptanların sorumluluk alma hakkı var. Ancak böylesine facialar yaşandıktan sonra sorumluluğum kimde olduğunun pek de bir önemi kalmıyor."

"Kanal İstanbul’un önemi bir kez daha ortaya çıktı"

 

Hekimbaşı Yalısı’na tanker çarptı! Hasar büyük!


Boğazlarda bu tür kaza riskinin sürekli olduğuna da sözlerine ekleyen Zamanoğlu, "Bu kaza ile Kanal İstanbul’un önemi bir kez daha ortaya çıktı. Kanal İstanbul tamamlandığında bu tür kazalar yaşanması imkansız. Çünkü orada kontrol tamamen Türk kaptanlarda olacak ve her gemi kılavuz kaptanı dinlemek zorunda kalacak. Ayrıca römorkörle eşlik edeceğiz gemilere. Onlar kazasız belasız Kanal İstanbul'dan geçerken, güzel Boğazımız da bizlere kalacak ve bu tür kazalar yaşanmayacak" dedi.


Geri Dön