19 / 04 / 2024

Kanalizasyonda altın sinyali: Gram gram altın toplanıyor!

 Kanalizasyonda altın sinyali: Gram gram altın toplanıyor!

Kuyumcu atölyelerinde takı üretimi sırasında her yıl ortalama 5 kilo altının toz halde kanalizasyona karıştığı ortaya çıktı. Bu sorunun ortadan kaldırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ile arıtma tesisleri kuruluyor...



Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Kuyumcu atölyelerinde kuyumculuk üretimi sırasında her yıl ortalama 5 kilo altının toz halinde kanalizasyona karıştığını söyledi. Temel sorunu ortadan kaldırmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle arıtma tesisi kuracaklarını belirtti.

107 bin metrekare kapalı alanda 400 atölyesi ile dünyanın en büyük altın takı üretim tesisi olan Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumcular Sitesi'nde 5 ile 7 ton arasında değişen, kolyeler, küpeler, yüzükler, kolyeler, her yıl çeşitli işlemlerden geçirilerek.24 ayar altın, bilezik gibi mücevher ürünlerine dönüştürülüyor.

ALTIN KANALİZASYONA NASIL KARIŞIYOR?

İstanbul'dan sonra en fazla mücevher üretiminin yapıldığı Kahramanmaraş'ta mücevher üretiminde ortaya çıkan altın tozu ya atölyelerde yere düşüyor ya da çalışanların ellerine ve kıyafetlerine yapışıyor. Yere düşen altın tozlarının çoğu çeşitli işlemlerden sonra ekonomiye kazandırılırken, çalışanların ellerine ve kıyafetlerine yapışan altın tozu ise lavaboda kanalizasyona karışıyor.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, kuyumcular için büyük bir atık olarak değerlendirilen ve mücevher üretimi sırasında ortaya çıkan altın tozunun ne kadarının kanalizasyona gittiğini belirlemek için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile çalışma yaptı. Altınşehir Kuyumcular Sitesi kanalizasyonundan örnekler alındı. Yapılan analizinde yıllık 5 kilo altının kanalizasyona karıştığı tespit edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön