19 / 04 / 2024

Kandıra Namazgah Barajı'na HES kurulacak!

Kandıra Namazgah Barajı'na HES kurulacak!

Kandıra Namazgah Barajı'na HES kurulacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından Kandıra Namazgah Barajı'nda yaklaşık 1,70 megavat gücünde hidroelektrik santrali (HES) yapılacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından Kandıra Namazgah Barajı'nda yaklaşık 1,70 megavat gücünde hidroelektrik santrali (HES) yapılacak.


İSU'dan yapılan yazılı açıklamada, santralden enerji üretimi için 2 adet 839 kilovat kapasiteli hidroelektrik türbin ile mekanik ekipmanların ihalesine çıkıldığı belirtilerek, İSU'nun kentte 18 atık su, 13 içme suyu arıtma tesisi ile onlarca kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu terfi merkezi işlettiği belirtildi.


Bu tesislerin işletilmesinde aylık yaklaşık 4 milyon liraya varan elektrik ödemesi yapan İSU'nun su üretim hatlarındaki basınçtan ve barajlardan elektrik üretmek için çalışmalara başladığı bildirilen açıklamada, barajda içme suyu temini için gereken suyun fazlasının santralde konumlandırılacağı ve elektrik enerjisine dönüştürüleceği vurgulandı.


Açıklamada, santralin tamamlanmasıyla yılda 2.44 GWh enerji üretileceği ifade edilerek, yıllık bin 200 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde elde edilecek elektriğin, bölgedeki terfi merkezlerinin elektrik ihtiyacının bir kısmında kullanılacağı belirtildi.


- "Kurumun elektrik ihtiyacının bir kısmını baraj ve isale hatlarından karşılayacağız"


Açıklamada, görüşlerine yer verilen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, işlettikleri baraj ve isale hatlarından maksimum fayda sağlamak için hidroelektrik santrali kurmayı planladıklarını kaydederek, kentte 8 ayrı yerde hidroelektrik santralleri kuracaklarını bildirdi.


Kurumun elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak için baraj ve isale hatlarından yararlanmak istediklerini vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:


"Bunun için çalışmalara başladık. İlk olarak Namazgah barajı mansabında 1.70 megavat kurulu gücünde elektrik üreteceğiz. Buradan elde edilen enerjiyi de işlettiğimiz tesislerin elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayacağız. Belirlediğimiz program çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni hidroelektrik santrallerini kurma çalışmaları yapacağız." 


AA


Geri Dön