18 / 04 / 2024

Kandıra Namazgah Barajı'na HES çalışmaları başladı!

Kandıra Namazgah Barajı'na HES çalışmaları başladı!

Kocaeli İSU tarafından Kandıra Namazgah Barajı'nda yaklaşık 1,70 megavat gücünde HES kurulacak. Kurum elektrik ihtiyacının bir kısmını baraj ve isale hatlarından karşılayacak.



Kocaeli İSU tarafından Kandıra Namazgah Barajı'nda yaklaşık 1,70 megavat gücünde HES kurulacak. Kurum elektrik ihtiyacının bir kısmını baraj ve isale hatlarından karşılayacak. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajından elektrik üretmek için 1,70 Megavvatt kurulu gücünde Hidroelektrik Santrali kurma çalışmalarına başladı. 


Kurum, bu kapsamda santralden enerji üretimi için 2 adet 839 KW kapasiteli hidroelektrik türbin ile mekanik ekipmanların ihalesine çıktı. İSU, il genelinde 18 adet atıksu,13 adet içmesuyu arıtma tesisi ile onlarca kanalizasyon, yağmursuyu ve içmesuyu terfi merkezi işletiyor. Bu tesisler için aylık 4 milyon TLyc varan elektrik harcaması yapan İSU Genel Müdürlüğü, su üretim hatlarındaki artık basınçtan ve barajlardan elektrik üretmek için çalışmalara başladı. 



TÜRBİN KURULACAK

Yuvacık Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi'nin girişine hidroelektrik santral kurulmasının ardından İSU Genel Müdürlüğü'de Kandıra Namazgah Barajı'nda enerji üretmek için hidroelektrik santral kurma çalışmalarına başladı. Kurumun kendi imkanları ile inşa ederek bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılayan ve yıllık 50 milyon m3 su verimliliği olan Namazgah Barajı'nın mansabında kurulacak Namazgah Hidroelektrik Santrali için 2 adet 839 KW kapasiteli hidroelektrik türbin kurulacak. İçmesuyu temini için gereken su ihtiyacının fazlası santralde konumlandırılacak hidroelektrik türbin vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bu sayede en temiz enerji üretim yöntemi ile hem ilimizin hem de ülkemize fayda sağlayacak olan Namazgah Hidroelektrik Santrali'nin kurulu gücü 1,70 Megavvatt olacak. Namazgah Hidroelektrik Santrali'nde kurulacak türbin ve mekanik ekipmanların alımı için 7 Ocak'ta ihaleye çıkılacak. Santralin tamamlanması ile birlikte yılda 2.44 GWh enerji üretilecek. Yıllık 1200 konutun elektrik ihtiyacı karşılayacak şekilde elde edilecek olan elektrik, bölgedeki terfi merkezlerinin elektrik ihtiyacının bir kısmında kullanılacak. 



8 YERE DAHA HES 

Kurum olarak elektrik harcamalarının aylık 4 milyon TLyi bulduğunu belirten İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, işlettikleri baraj ve isale hatlarından maksimum fayda sağlamak için hidroelektrik santrali kurma çalışmaları planladıklarını söyledi. Kandıra Namazgah Barajı, Başiskcle Soğukpınar isale hattı üzerinde 4, Kartepe Avluburun, Darıca ve Kandıra isale hatları üzerinde olmak üzere 8 ayrı yerde hidroelelektrik santralleri kuracaklarını anlatan Genel Müdür İlhan Bayram, "Enerji, bizim için çok önemli bir konu. Kurumumuzun elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak için baraj ve isale hatlarından yararlanmak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık. İlk olarak Namazgah Barajı mansabında 1.70 Mcgawatt kurulu gücünde elektrik üreteceğiz. Buradan elde edilen enerjiyi de işlettiğimiz tesislerin elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayacağız.  Belirlediğimiz program çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni hidroelektrik santrallerini kurma çalışmaları yapacağız" dedi. 



Dokuz Sütun





Bu haber Manşet Kocaeli'de şöyle yer aldı:


Kandıra Namazgah Barajı’na hidroelektrik santralı (HES) kurma çalışmaları, İSU Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor


Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajı’nda Hidroelektrik Santralı (HES) kurma çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki Nisan ayında hizmete alınması planlanan Namazgah HES ile birlikte saatte 2.44 GWH elektrik üretimi yapılacak ve enerji üretiminde kullanılacak su ile 600 hektar alan sulama suyuna kavuşacak. Kocaeli’nin içmesuyu ihtiyacını Yuvacık ve Namazgah barajları ile kaynak sularından karşılanıyor. Son iki yıldır etkili olan aşırı yağışlar sonucu kapasitesi küçük olan Yuvacık barajından 225 milyon metreküp, Namazgah Barajı’ndan da 55 milyon metreküp fazla su doğal ortama bırakıldı.

 

34 MİLYON TL ENERJİ HARCAMASI

Kocaeli’de yaklaşık 700 bin aboneye hizmet veren İSU Genel Müdürlüğü, abonelerin içmesuyu ihtiyaçlarını karşılamak ve atıksuları arıtmak için de yılda 34 milyon TL enerji harcaması yapıyor. Ülkemizde baraj inşa eden ikinci Su ve Kanalizasyon İdaresi olan İSU Genel Müdürlüğü, işletmecilikte enerji maliyetlerini düşürmek için barajlar ve kaynak suları ile isale hatları ve arıtma tesislerinin yüksek debilerinden enerji üretmek için projeler hazırladı.

 

NAMAZGAH HES İNŞAATI

Kurum, Kandıra Namazgah Barajı’nın kondüvi bölgesinde kurulacak HES tesisi için hafriyat çalışmaları yapılıyor. İki ayrı ihale ile gerçekleştirilen HES çalışmalarında bir yandan da 2 adet türbin imalatları yapılıyor. Yurtdışında yapılan 2 adet türbin ile her biri yıllık 1,22 Gwh, olmak üzere toplam 2,44 GWH güç üretecek. Ayrıca her biri bin KVA’lık 2 adet jeneratörde temin edilecek.  

 

600 HEKTAR ALAN SULANACAK

Önümüzdeki yılın Nisan ayında işletmeye alınması planlanan Namazgah HES Tesisinin betonarme inşaatı ile türbin ve jeneratör temini 9,3 milyon TL’ye mal olacak. Yıllık 500 bin TL enerji geliri elde etmesi planlanan Namazgah HES Tesisi ile 600 hektar alanın sulama suyu da karşılanacak. İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Soğukpınar İsale Hattı ile Kartepe Avluburun kaynağı üzerinde HES çalışmalarını da sürdürüyor.




Geri Dön