19 / 04 / 2024

Kanyon sigara yasağını uyguluyor mu?

Kanyon sigara yasağını uyguluyor mu?

Tütün yasağına rağmen Kanyon Alışveriş Merkezi'nin ortak alanlarında hala sigara içiliyor. Yetkili makamlar ise açıklamalarıyla kafa karıştırıyor



Kanyon'daki orta alanda ve kat koridorlarında sigara içilmesiyle ilgili görüşleri sorduğumuz Genel Müdür Coşkun Bedük ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin ilk açık hava alışveriş merkezi olan Kanyon'da, Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'daki kriterlere göre, sigara içilmemesi gereken alanlar belirlenmiş olup, Kanuna uyum konusundaki büyük hassasiyet gösterilmektedir. Kanunun yürürlüğe girişinden önce TAPDK ve AMPD'den alınan bilgiler doğrultusunda, Kanyon içindeki işletmelere uygulama ile ilgili yönetimimiz tarafından açıklayıcı bir yazı gönderilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte de, işletmeler ekibimiz tarafından ziyaret edilerek uygulamalar hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Uyarı levhaları konusunda eksikleri olduğu görülen işletmelere gerekli yönlendirmeler tarafımızdan yapılmıştır.

Çarşı ve otopark genelinde tüm ortak kullanım alanlarında uyarı levhaları bulunmaktadır. Gün içerisinde Kanyon genelinde sigara içilmemesi ile ilgili takiplerimiz titizlikle yapılmakta ve misafirlerimizin genellikle kurala uydukları gözlenmektedir. Kanyon içeresinde kanuna uygun olmayan alanlarda sigara için kişiler uyarılarak, sigara içilebilecek alanlara yönlendirilmektedir."

19 Temmuz'da yürürlüğe giren kanun gereği, koridorları da dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında sigara içilemiyor. Yine yasa gereği, sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler "kapalı alan" olarak değerlendiriliyor.

Neden görülmüyor!
Bu yasak kapsamında da tüm restoran, kafe, kahvehane ve alışveriş merkezlerinde sigara içmek mümkün değil. Sadece bir istisnayla. Kanyon Alışveriş Merkezi'nde müşteriler hem orta alanda hem de katlardaki koridorlarda sigara içmeye devam ediyor. Bu manzaraya şahit olan İstanbullular da, Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı'na mesaj yağdırıyor: "Bu alışveriş merkezinin üstü açık ama büyük bir kısmında branda var. Ayrıca diğer taraflarıda kapalı. Buna rağmen nasıl sigara içiliyor? Kimse görmüyor mu?"

Zabıtayı aradılar
Aslında vatandaşlar, bu soruların yanıtını almak için bizden önce Şişli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak aldıkları yanıt karşısında şaşkına döndüler. Çünkü kendilerine 'Kanyon'un Sağlık Bakanlığı'ndan özel izni olduğu söylendi. Onlar da bu duruma anlam veremeyerek bizi aradı. Bu ihbarların ardından biz de hemen Zabıta Müdürlüğü'nü aradık ve aynı yanıtı aldık. Duyduklarımıza inanamayarak önce Şişli Belediyesi'ni ardından da İl Sağlık Müdürlüğü'nü arayarak, işin gerçeğini sorduk. Ancak her aradığımız makamdan değişik bir yanıt aldık. Üstelik yanıtlar birkaç dakikada bir değişti. Kafamız iyice karışıyordu.

Özel izin olur mu?
Şişli Belediyesi basın bürosu, önce, 'Bize ulaşmış bir izin yok. Ekiplerimiz her yerde olduğu gibi Kanyon'da da denetim yapıyor. Bu alışveriş merkezinin yasak kapsamının dışında olduğu doğru değil. İhbar geldiğinde gidip ceza yazarız' dedi. Ardından Şişli Sağlık Grup Başkanlığı'nı aradık. Oradan da 'Bize de çok sayıda şikayet geliyor. Kaymakamlığa ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne durumu bildirdik' açıklaması geldi. Bu konuda en doğru bilgiyi vereceğine inandığımız İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise 'Özel izin diye birşey mümkün değil' dedi. Biz tam bir yanlış bilgilendirme sonucunda, Kanyon'un özel izni olduğunun kulaktan kulağa yayıldığını düşünürken, Şişli Belediyesi'nden bir açıklama daha geldi. Bu kez de yetkililer şöyle diyordu: "Şişli Sağlık Grup Başkanlığı' Kanyon Alışveriş Merkezi'nin sigara yasağı kapsamına girip girmediğine karar veremiyor. Üzeri açık olduğu için muallak yaşanıyor. İstanbul Valiliği'nden tespit istedik. O görüş gelmeden de bir şey yapamıyoruz. Şu anda ceza yazmamız mümkün değil."

Sonuç muamma
Yetkililere, "Yasa oldukça açık değil mi? Kanyon'un üzeri brandayla kapalı. Bu durumda nasıl karar verilemez?" diye sorduk. Fakat bir sonuca ulaşamadık. İşin aslını öğrenebilmek için iki gün boyunca onlarca yetkiliyle konuştuk. Hepsi de ayrı telden çalıyordu. Kimsenin kimseden haberi yoktu. Herkes birşeyler söylüyor fakat kimse, "Yasalar Kanyon'da işlemiyor mu?" sorusuna yanıt veremiyordu..
Esra BOĞAZLIYAN/Gazete Habertürk


Geri Dön