26 / 04 / 2024

Kapadokya Alan Başkanlığı bu hafta mecliste görüşülecek!  

Kapadokya Alan Başkanlığı bu hafta mecliste görüşülecek!  

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da geçtiğimiz aylarda kaçak yapıların inşa edildiği haberi yetkilileri harekete geçirdi. Meclis tarafından alınan karara göre; bölgenin tarihi ve doğal korunması için Alan Başkanlığı kurulacak. 



Kapadokya'nın tarihi dokusunu korumak ve kaçak yapıların inşa edilmesini engellemek için bölgede yapılan tüm çalışmaları kontrol edecek bir alan başkanlığı kurulması kararı alındı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Kapadokya'da bir Alan Başkanlığı kurulması ile ilgili görüşmeler yapılacak. Kanun teklifi Ak Partili milletvekilleri tarafından Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını için TBMM'ye sunulmuştu. 

Kurulacak olan Kapadokya Alan Başkanlığı'nın farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin tek yönetimde toplanarak karmaşaya neden olan durumun ortadan kalkmasını sağlaması bekleniyor. 

Bölgedeki her türlü aykırı uygulama hakkından karar yetkisi olacak olan Kapadokya Alan Başkanlığı'nın, gerektiğinde aykırı uygulamaya konu olan yapı ve tesisleri yıkma veya yıktırmaya konusunda söz sahibi olacak. Bunun dışından Kapadokya Alan Başkanlığı, bölgenin tarihi ve kültürel değerleri ile doğal dokusunun korunmasına ve yaşatılmasına yönelik  alınan tedbirlere karşı davranılması durumunda para cezası uygulayacak. Alan Başkanlığı'nın amaçları arasında kaçak yapılaşmaya engel olup caydırıcılığı artırması, bölgeye gelen turistlere daha kaliteli hizmet sunulmasına olacak. Kapadokya'nın tarihi ve kültürel yapısının Alan Başkanlığı tarafından koruma altına alınması bölge halkı ve turizmcilerin umutlarını artırdı.

Geniş bir yetki alanı olacak

Kanun teklifini hazırlayan milletvekilleri arasında yer alan AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, yaptığı açıklamada, Kapadokya Alan Başkanlığının geniş bir yetki alanı olacağını ifade etti.  Açıkgöz bölgedeki sit alanlarının, farklı bakanlık ve kurumların yetkisinde olması nedeniyle, korumaya yönelik atılacak adımlarda bile yetki karmaşasının ortaya çıktığını anlattı. Açıkgöz, yeni sistemin en önemli amacının Kapadokya'yı korumak ve geliştirmek olduğunu ifade etti.  Bununla beraber Açıkgöz, turistik merkezlerin önemli bölümünün belde ve köylerden oluşması dolayısıyla imkanların yetersiz kaldığını alan yönetimiyle yılda ortalama 3 milyon turistin gezdiği bölgedeki hizmet kalitesinin de artacağını söyledi. Kapadokya'nın, doğal ve kültürel değerleriyle insanlığın ortak mirası, Türkiye turizminin de en önemli destinasyonlarından olduğunu belirten Açıkgöz, şu açıklamaları yaptı: "Bölgemizde, arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanları var. Bunlar birçok farklı bakanlık, kurum ve kuruluşu ilgilendiren, birbirine girmiş, girift bir yapıya dönüşmüş. Yetki karmaşası içinde çözümsüzlüğe giden bir durum var. Mevcut anlayışla Kapadokya'yı ne istediğimiz şekilde koruyabiliyor ne de hak ettiği noktalara ulaştırabiliyoruz. O yüzden yetkilerin tek elde toplanacağı, vali başkanlığında bir yönetim biçimi kurup, koruyarak, geliştirerek ve tanıtarak bölgeyi hak ettiği yerlere ulaştıracağız."

Türkiye'nin 2023'te 70 milyon turist gelmesinin beklendiğini vurgulayan Açıkgöz, "Bu kapsamda Kapadokya için ise en az 6 milyon ziyaretçi hedefimiz var. Bunları planlarken mevcut yapı yetersiz kalacaktır. Yetki karmaşasının ortaya çıkardığı denetimsizlik kaçak yapılaşmaya yöneltiyor." açıklamasını yaptı. 

Açıkgöz, alan yönetiminin Avanos, Ürgüp, Derinkuyu ve Gülşehir ilçelerinin yanı sıra 9 belde ve 21 köyü kapsadığını anlattı. Açıkgöz "Bu alanda 150 bin kişiye hizmet verecek. Bu yerlerde 56 teknik personelimiz var. Bu kadar personelle 3 milyondan fazla turiste hizmet vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla kaliteli ve yeterli hizmeti veremiyoruz. Amacımız, doğru yönetim biçimiyle bölgemizi korumak ve kalkındırmak." ifadesini kullandı. 

Turizmciler umutlu

Kapadokya bölgesinde alınan bu önlemler turizmcilerin umudunu artırdı. Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Ömer Tosun da yeni sistemin Kapadokya'daki tıkanıklığın önünü açacağına inandığını açıkladı. 

Tosun kanun teklifi hakkında şunları söyledi:"Burada birçok kurum ve kuruluşun devreye girmesi nedeniyle yatırım ve projeler yürümüyordu. Şimdi tek bir organ tarafından yürütülecek, kurullar tek bir alan yönetimi bünyesinde toplanacak. Doğru yürütülebilirse çok başarı sağlanacaktır. Bu eksiksiz hazırlanmış ancak uygulamanın nasıl yapılacağı önemli. Koruma ve kullanma anlamında dengeyi korumak lazım. Bu yönetimde kimlerin olacağı da turizmciler açısından önem arz ediyor."

Turizm beldelerinden Uçhisar'ın Belediye Başkanı Osman Süslü Alan Başkanlığı sayesinde uygulanacak olan tek elden yönetim sayesinde kaçak yapılaşmaların ortadan kalkacağını ve  peribacalarının binlerce yıl sonrasına miras kalabileceğini ifade etti. Süslü, "Kapadokya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki zengin bir coğrafya. Bu alanın en iyi şekilde korunabilmesi amacıyla yapılan bu çalışma, bölge tarihi açısından önemli bir adımdır. Alan yönetimi başkanlığında yerel yöneticilerin de yer alması, karar mekanizmasının etkinliği yönünden fayda sağlayacaktır." açıklamalarını yaptı. 

Meclis, Kapadokya'daki yapılaşma için mesai yapacak!

 


Geri Dön