24 / 04 / 2024

Kapalı Maraş'ın yeniden inşa maliyeti 1.5 milyar dolar!

Kapalı Maraş'ın yeniden inşa maliyeti 1.5 milyar dolar!

Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, KKTC sınırları içerisinde olan Maraş'ın kısmi olarak açılmasından sonra bölgenin yeniden ayağa kalkması için gerekli maliyetin 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi. 



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan ve 46 yılın ardından geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye ve KKTC'nin girişimiyle kısmi olarak açılan Maraş'ın yeniden faaliyete geçmesi için gereken alt yapı maliyetinin 1.5 milyar dolar olduğu belirtildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, "Maraş'ın tam teşekküllü hizmette olması için 1.5 milyar dolar gerekli" açıklamasında bulundu.

YATIRIMLAR 7 YIL İÇERİSİNDE GERİ DÖNER

Atun, Maraş'ın 46 yıl aradan sonra halkın hizmete açılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Maraş’ın eski günlerine dönmesi için iki yıla ve bir buçuk milyar dolarla birlikte TOKİ’nin desteğinin gerekli olduğunu dile getirdi. 1974 öncesi Maraş'ta mühendislik görevinde bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Atun, Maraş’a yapılacak yatırımın en fazla 7 yıl içerisinde geri döneceğine dikkat çekti. “Aslında Maraş’ın açılan kısmı mevcudun üçte biridir. Üçte ikisi zaten açık, onu bilmek lazım" diyen Atun, "Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyorum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte Maraş’ı açma cesaretini gösterdiler" şeklinde konuştu.

“Maraş’ın zemini kumdur ve inşaat mühendisliğinde en sağlam zeminlerden sayılır” diyen Atun, “Bu nedenle özelikle 1960’lı ve 1970’li yılların sonlarında yapılan yüksek binaların yıkılmasına gerek yok. Sadece 1950’li yıllarda yapılmış olan bir veya iki katlı taş yapılar haricindeki binaların yıkılması gerekecektir. TOKİ’nin deneyimleri inanılmaz büyüklüktedir ve burada bizim ona ihtiyacımız olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

“İKİ YILDA AYAĞA KALKAR”

Maraş’ta yapılacak tadilat ve yıkım çalışmalarına ilişkin de konuşan Prof. Dr. Ata Atun, şunları kaydetti:

“Bu bölgede yapılacak inşaat ve tadilatın süresi en fazla 18 ile 24 ay arasında olacaktır. Maraş tekrar hayata kazandırılabilir ve eski günlerine döndürülebilir. Bu sayede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bütçesi inanılmaz artıya geçecektir. Bu yüzden ben Maraş’ın açılmasını, oradaki binaların tamir edilmesini sonuna kadar destekliyorum. Son derece doğru, geleceğe yönelik iyi bir karar... Maliyetinin bir ya da bir buçuk milyar dolar olacağını düşünüyorum. Bana göre iki milyar euro abartılmış bir rakamdır. Harcanan paranın ise bittikten sonra en fazla 6 ya da 7 yıl sonunda geri döneceğine inanıyorum. Hatta daha erken de olabilir. Geriye dönüşler çoğaldıkça fiyatlar da yükselecektir.”

“MARAŞ’TA TEKNOLOJİ 50 YIL GERİDE”

Maraş'ın altyapı çalışmalarına yönelik yapılması gerekenleri de anlatan  Atun, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Önce yolları yapılırken kanalizasyon, su, elektrik ve telekomünikasyon sistemleri sil baştan yenilenmelidir. Çünkü oradaki teknoloji 50 yıl geridedir. Muhakkak bozulduklarını düşünüyorum. Çünkü o dönemde kullanılan su borularının hepsi galvanizdi. Halbuki aradan 10-15 yıl geçtikten sonra bu borular poliüretana dönüştü. Ben galvaniz borularının kireçlendiğine ve paslandığına inanmaktayım, onun için hepsi değişmelidir. Elektrik sistemleri de o günden bugüne kadar kablo kalınlıkları, içerikleri ve izolasyonlar bakımından yenilendi. Özellikle de sigorta sistemleri çok değişiklik gösterdi. Bunların hepsi değişmelidir.”

Kapalı Maraş yerleşime açılıyor!


Geri Dön