16 / 04 / 2024

Kapalı Maraş'ın yıl sonunda açılması için düğmeye basıldı!

Kapalı Maraş'ın yıl sonunda açılması için düğmeye basıldı!

Kıbrıs'ta 1974 yılından bu yana kapalı olan 'Hayalet Şehir' olarak bilinen Kapalı Maraş'ın sivil yaşama açılması için düğmeye basıldı. çalışmalara başlandı. Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, 'askeri statüde' olan Maraş'ın statüsünün değiştirilmesi karar verdi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hak ve menfaatlerini korunması amacıyla Doğu Akdeniz’de üst üste kritik hamlelerde bulunan yapan Türkiye, KKTC'nin ekonomik olarak gelişmesi ve kalkınması için çalışmalara başladı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Kapalı Maraş'ın açılması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile KKTC Başbakanı Ersin Tatar arasında yapılan görüşme sonrasında en önemli gündem başlığını oluşturdu. Kritik görüşme sonrasında yapılan açıklamada, "Kapalı Maraş'ın en kısa sürede açılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması hususlarında ortak görüş birliğine varıldı" ifadeleri kullanıldı. 

TATAR: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SICAK BAKIYOR

Türkiye'de yapılan temasların ardından KKTC'de konuşan KKTC Başbakanı Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Kapalı Maraş'ın açılmasına sıcak baktığından bahsetti.

Tatar, "Bizler de Maraş'ın açılmasını irdeliyoruz. Orada da önümüzdeki süreçte mutlaka bir açılım olacaktır. Esas olan Maraş'ın KKTC yönetiminde tekrar iskana açılmasıdır. Bunlar Ankara'daki görüşmelerde netleştirilmiştir. Süreci takip edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Kapalı Maraş'ın açılması hakkında sivil ve askeri yetkililerle uzun zaman toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıların ardından ortaya çıkan bulgular ışığında,  Ankara  ve KKTC yönetimi ortak adım atma kararı aldı. Bunun üzerine KKTC Bakanlar Kurulu, hazırlanan raporlar ışığında bölgenin askeri statüsünü 'sivil olarak' değiştirmek için çalışma başlattı.

BÖLGE YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Bölgenin statüsünün değiştirilmesinin ardından 1974 yılından önce Maraş'ta mülkü olanlara çağrı yapılacak. Maraş'ta mülk anlaşmazlığı olduğu andan bu yana KKTC'de bulunan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) devreye girecek. Kıbrıs Rumları, TMK'ya başvurarak sorunun çözümünü arayacak. KKTC Vakıflar İdaresi de bölgedeki 'vakıf mülkleri' ile ilgili adımlar atacak. Şehrin açılmasıyla birlikte bazı binalar, sahipleri tarafından tamir edilecek, bazıları da yeniden inşa edilmek amacıyla yıkımı gerçekleştirilecek.

46 YILDIR KAPALI

46 yıldır terk kaderine terk edilen Kapalı Maraş bir zamanlar lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının da gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu bir yerdi. 'Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.


Geri Dön