19 / 04 / 2024

Kapalıçarşı, dükkan fiyatları dünyadaki marka ticari mekanlarla yarışıyor!

Kapalıçarşı, dükkan fiyatları dünyadaki marka ticari mekanlarla yarışıyor!

EVA Gayrimenkul'ün araştırmasına göre, Kapalıçarşı, rekor dükkan fiyatları ile dünyadaki marka ticari mekanlar ile yarışıyor. Kalpakçılar Caddesindeki ekonomik değerin dünyaca ünlü Şanzelize ve New York Beşinci Cadde ile eşdeğer olduğunu söyledi...




EVA Gayrimenkul'ün araştırmasına göre, Kapalıçarşı, rekor dükkan fiyatları ile dünyadaki marka ticari mekanlar ile yarışıyor. 


Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya, Kalpakçılar Caddesindeki ekonomik değerin dünyaca ünlü Şanzelize ve New York Beşinci Cadde ile eşdeğer olduğunu söyledi. 


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.'nin Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya'nın gerçekleştirdiği araştırma, AVM çılgınlığının yaşandığı İstanbul'da sessiz sedasız büyük cirolara ulaşan ve rekor dükkan fiyatlanna sahip Kapalıçarşı'nm önemini gözler önüne serdi. Dünyanın en pahalı ticari mülklerinin New York 5. Cadde ve Paris Şanzelize olduğunu belirten Şahinkaya, bu mekanlarda metrekare fiyatlarının 700 ila 900 bin ABD doları arasında değiştiğini, Kalpakçılar Caddesi'nin de aynı statüde olduğunu kaydediyor. 


DİKKATİ ÇEKMİYOR Kalpakçılar Caddesi'nin dünya genelinde yapılan emlak araştırmalarında pek dikkati çekmediğini ifade eden Şahinkaya, bunun nedeninin caddenin bir perakende caddesi gibi algılanmaması, İnlrnçvnnıın kpnHinp Ö7cni hpripf lritlesi ve yapısı olan modem AVM statüsünde görülmemesinden kaynaklandığını belirtti. 


DÜKKANLAR ALTINLA ALINIP SATILIYOR Şahinkaya, çarşıda hala dükkan satış fiyatlarının kilo altın üzerinden yapıldığım, dükkan satışa çıkarılmadan önce nezaketen komşu düldcan sahiplerine alıp almayacaklarının sorulduğunu ve satışların bu mantık doğrultusunda sessiz sedasız yapıldığını belirtti. 

Bu ticari mantık çerçevesinde bir dükkan fiyatının 65 ila 85 kilo altın arasında değiştiğini söyleyen Şahinkaya, ortalama 5-7 m2 arasında olan dükkanların fiziken küçük, ticari açıdan ise büyük olduğunu vurguladı. 

Şahinkaya, Türk lirasına çevrildiğinde dükkanların satış metrekare fiyatının 400 bin ila 725 bin ABD dolarına karşılık geldiğini söyledi.. Bu fiyatların, mekanı dünyanın en değerli ticari yerlerinden biri vaDtıeını belirtti. 


BİRÇOK CADDEDEN DAHA POPÜLER O İstanbul'un en popüler perakende caddelerinde ortalama metrekare fiyatlarının 30 binle 130 bin dolar arasında değiştiğini ifade eden Şahinkaya, bu rakamların Bağdat Caddesinde ve İstiklal caddesinde 30 bin ila 130 bin dolar, Abdi İpekçi Caddesinde 60 bin ila 110 bin dolar arasında değiştiğini, KapalıçarşrKalpakçılar Caddesi ile kıyaslanamayacağının altını çizdi. Şahinkaya, Kapalıçarşı'nm 'Grand Bazaar' namıyla dünya çapında bir üne sahip olduğuna da söyledi. Her yıl İstanbul'a gelen yabancı turistin önemli bir miktarının Kapalıçarşı'yı ziyaret etmeden ülkeyi terk etmediğini de sözlerine ekledi. 



Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön