27 / 04 / 2024

Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı!

Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı!

Dünyanın en büyük restorasyonu olacak Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı. 3 etap halinde gerçekleştirilecek olan çalışmada 3.150 dükkan baştan aşağı yenilenecek.



Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük ticaret merkezi olan Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı. Dünyanın en büyük restorasyonu olacak proje kapsamında 3 bin 150 dükkanın baştan aşağı yenilenecek. 


İlk olarak Kapalıçarşı'nın en büyük sorunu olan alt yapı sorunu çözülecek. Önceleri Koruma Kurulu kararı beklenen Kapalıçarşı'da proje onaylandı. Şimdi ise yönetim planının kitapçığı basıldı ve tüm esnafa dağıtıldı. 


Bu ay içinde yönetim için seçim yapılacak ve 11 kişilik yönetim kurulu oluşturulacak. Bu yönetim kurulunun 7 üyesi esnaftan seçilecek. Diğerleri ise Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar ve Valilik temsilcisi olacak. 


500 yıllık Kapalıçarşı’da yönetim oluşturulduktan sonra hızla restorasyona başlanacak. Yer yer çökmeler olan Kapalıçarşı'da bunun sebebi tabandaki pis suyun, yağmur suyunun nereye gittiğinin belli olmaması. 


Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı!


Ayrıca Kapalıçarşı'da taşıyıcıların altındaki kolonların kesilmesi gibi sorunlar da var. Tüm bunlar sebebiyle İSKİ’yle de konuşuldu. Isıtma, soğutma sistemi yeraltına alınırken kolonlara da müdahale edilecek. 


3 etap halinde yapılacak ihaleler kapsamında önce 46 bin metrekarelik bölgenin ele alınırken ikinci etapta ise 8 han ve 635 dükkan, 3. etapta da 444 dükkanın restore edilecek. En sonunda da çatısı yapılacak.


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön