26 / 04 / 2024

Kapıcının kullandığı daire ortak alan mıdır?

Kapıcının kullandığı daire ortak alan mıdır?

6 bloklu bir sitede kooperatife ait bir daire var. Bu daire, kapıcı dairesi olarak kullanılıyor ve kapıcı 4 blok için çalışıyor. Oturduğum blok dışında bir blok tamamen arsa sahibine ait. Onun da kullanılan kooperatif dairesi için bir hakkı var mı?



 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''6 bloklu bir sitede oturuyorum. Sitede kooperatife ait bir daire var. Bu daire, kapıcı dairesi olarak kullanılıyor ve kapıcı 4 blok için çalışıyor. Diğer iki blok ise dışardan kapıcı tutuyor. O dairede diğer iki binada oturan kooperatif üyelerinin de hakkı olduğunu düşünüyorum. Dairenin kullanım amacında yaşanan yanlış için bir hak talep edebilir miyiz? Oturduğum blok dışında bir blok tamamen arsa sahibine ait. Onun da kullanılan kooperatif dairesi için bir hakkı var mı? '' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kapıcının kullandığı daire ortak alan mıdır?

6 bloklu bir sitede oturuyorum. Sitede kooperatife ait bir daire var. Bu daire, kapıcı dairesi olarak kullanılıyor ve kapıcı 4 blok için çalışıyor.

Diğer iki blok ise dışardan kapıcı tutuyor. O dairede diğer iki binada oturan kooperatif üyelerinin de hakkı olduğunu düşünüyorum.

Dairenin kullanım amacında yaşanan yanlış için bir hak talep edebilir miyiz? Oturduğum blok dışında bir blok tamamen arsa sahibine ait. Onun da kullanılan kooperatif dairesi için bir hakkı var mı? ● İ.K.


★ ★ ★

 

Vatandaşlar bir kooperatif inşaatında her zaman her şeyin kooperatif yönetiminde olacağı gibi yanlış bir fikre sahip. Hayır, bu iş öyle değildir. Kooperatif inşaatı tamamladığında kooperatif dağılmalı, yönetim Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde kat maliklerine geçmelidir.

Ancak kooperatifler siteden ellerini çekmemek için bir yol bulmuş, bir daireyi kooperatif adına tescil edilmiş şekilde tutup kooperatifi işletme kooperatifine dönüştürerek varlıklarını sürdürüyorlar.

Muhtemelen okuyucumun sitesinde de bu yapılmış. Kooperatif bir daireyi elinde tutarak mevcudiyetini sürdürüyor. Madem ki bu yola girilmiş, bahse konu daire kooperatif ortaklarının malıdır. Yani kooperatif yönetim kurulunun malı değildir. Ancak temsil, yönetim kurulu tarafından yürütülür.

★ ★ ★

Okuyucumun sorusu içinde dikkat çeken husus, kapıcının kullandığı daireyi ortak alan olarak görmesi. Hayır bu yer ortak alan değildir. Pek çok binada kapıcı dairesi ortak yerdir, bağımsız bölüm numarası almaz, bağımsız bölüm olarak tapuda tescili yoktur.

Ancak anlatılan olayda daire tapuda bağımsız bölüm olarak tescillidir, maliki ise kooperatif ortaklarıdır. Arsa sahibine bırakılan bloğun maliklerinin bu daire üzerinde mülkiyet hakkı yoktur.

Daire, kooperatifin aldığı kararla bu şekilde kullanılıyorsa konu yine kooperatif bünyesinde halledilir. Doğrudan yanlış kullanım tespitinde bulunulamaz.


Geri Dön